clanak False

Gradonačelnik Grada Zagreba otvorio izložbu natječajnih radova za umjetničko rješenje Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

07.04.2016.


Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u prostoru ZgForuma otvorio je izložbu natječajnih radova za umjetničko rješenje Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Investitor i raspisivač ovog Javnog, otvorenog, likovnog natječaja je Grad Zagreb, a provoditelj i organizator Udruženje hrvatskih arhitekata. Do roka za predaju natječajnih radova regularno su zaprimljena 24 rada, a obzirom na važnost prvog hrvatskog predsjednika za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku najvažniji je zadatak bio da spomenik bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu. Spomenik bi trebao obilježiti zahvalnost i sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika, te biti središnje mjesto sjećanja u Zagrebu koje svojim postavom oplemenjuje javni gradski prostor, odnosno Trg dr. Franje Tuđmana.

U ime Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada prisutne je pozdravila pročelnica Jadranka Veselić Bruvo koja je naglasila da se predviđena lokacija za spomenik, određena projektom uvaženog profesora Nenada Fabijanića sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nalazi na jugoistočnom dijelu površine Trga dr. Franje Tuđmana.
Rješenje je bilo nužno oblikovati tako da, osim svog primarnog značaja, doprinosi upotpunjavanju cjelokupnog uređenja trga, odnosno parka. Uz to, istaknula je kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svojim likom i djelom neupitno obilježio suvremenu hrvatsku povijest, sukladno čemu postava Spomenika predstavlja važnost o kojoj nije potrebno dvojiti.

Kao uvod u izložbu održana je kratka rasprava između predstavnika Ocjenjivačkog suda i autora koji su ostvarili pravo sudjelovanja sukladno Uvjetima natječaja, a prisutnima su se obratili predsjednik Ocjenjivačkog suda Igor Zidić, te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i dopredsjednica Ocjenjivačkog suda Vesna Kusin. Igor Zidić je ukratko obrazložio odluku Ocjenjivačkog suda da ne dodijeli prvu nagradu, već da se dodijele četiri jednakovrijedna otkupa autorima Nevenu Biliću i Mariji Premužić Ančić, Kuzmi Kovačiću, Kažimiru Hrasteu sa suradnicima, te Mariji Ujević Galetović i Marijani Birtić. Isto tako, naveo je i kako su Naručitelju dane preporuke da se radovi dorade.

Nakon kratkog obraćanja članova Ocjenjivačkog suda javnosti, izložbu je otvorio gradonačelnik Milan Bandić, koji je naglasio kako mu je osobita čast prisustvovati ovom svečanom događanju na kojem će se razmotriti sva rješenja koja dostojno prikazuju ulogu, te trag koji je u povijesti našeg naroda ostavio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.
Spomenuo je i kako Grad Zagreb kontinuirano radi na uređenju i oplemenjivanju javnih prostora koji daju prvu sliku ne samo o gradu Zagrebu već i o našoj lijepoj domovini, a upravo je jedan od takvih prostora, s višestoljetnom tradicijom te zaštićenom kulturnom baštinom, prostor današnjeg Trga dr. Franje Tuđmana.

Nakon kratkog govora, gradonačelnik je izložbu proglasio otvorenom i pozvao sve prisutne da je zajedno razgledaju.

Predviđeno trajanje izložbe je do 14. travnja, a može se razgledati svakog radnog dana od 1300 do 1800, te subotom od 1000 do 1300 sati u prostoru ZgForuma, Gajeva 27.