clanak False

Izložba u tunelu Grič KRONIKA USPJEHA – Povijest bicikla u Zagrebu

18.05.2018.
U tunelu Grič sinoć je otvorena izložba “Kronika uspjeha – povijest bicikla u Zagrebu” koja je rezultat suradnje Hrvatskoga športskog muzeja i Grada Zagreba, a svečano su je otvorili gradonačelnik Milan Bandić, ravnateljica Hrvatskoga športskog muzeja Danira Bilić i autorica izložbe Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. 
 
Izložba je postavljena u okviru programa Žbicanj, ali i zato što je 21. ožujka 2018. gradonačelnik Milan Bandić  svibanj proglasio mjesecom bicikliranja u Zagrebu.
 
Budite ponosni na svoje pretke koji su zagrebačkim ulicama krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća jurili na biciklima te barem pokatkad u njihovo ime sjednite na bicikl i provozajte se našim gradom, rekla je Darinka Jug te je Hrvatskomu športskom muzeju i kustosici izložbe Tei Hatadi, mladoj multimedijalnoj umjetnici zahvalila na suradnji.
 
Ističući kako Hrvatski športski muzej posjeduje bogati fundus, ravnateljica muzeja Bilić je dodala da Hrvatski športski muzej danas raspolaže izuzetno bogatom građom koju čini oko 45.000 artefakata, oko 200.000 fotografija i negativa te oko 30.000 jedinica dokumentacijske i knjižne građe. Želja mi je da ova izložba još jedanput potvrdi važnost sporta za hrvatsko društvo i hrvatsku kulturu na  prigodnoj prezentaciji iz bogate zagrebačke i hrvatske sportske baštine. 
 
Zagreb je krajem devetnaestog stoljeća imao 36.000 stanovnika te je bio velegrad u kojem je osnovano Prvo hrvatsko društvo biciklista, kao i prvi sportski savez, i to biciklistički. Dakle, Zagreb nije samo pratio trendove nego ih je i diktirao. Tu su izložene fotografije, karte, medalje, pokali i sve što danas možete vidjeti u ovome tunelu je dokaz da je biciklizam bio najpopularniji sport u Zagrebu početkom dvadesetog stoljeća, između ostalog je rekao gradonačelnik Milan Bandić.

Izložena dokumentacija je izbor je iz Zbirke povijesti biciklizma u Hrvatskoj, a svjedoči o velikoj popularnosti bicikla u Zagrebu i brojnim uspjesima zagrebačkih i hrvatskih biciklista s kraja devetnaestog pa sve do sredine dvadesetog stoljeća. 
 
Izložba je otvorena do 31. svibnja, svakim danom od 9:00 do 21:00, a ulaz je slobodan.
 

Gradske vijesti - 2018.