clanak False

Jačanje suradnje Zagreba i Moskve

Prvi dan službenog boravka u Moskvi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić susreo se, na odvojenom sastanku, u Crvenom salonu gradske uprave, s gradonačelnikom Moskve Sergejom Semionovičem Sobjaninom.
24.01.2011.

Prvi dan službenog boravka u Moskvi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić susreo se, na odvojenom sastanku, u Crvenom salonu gradske uprave, s gradonačelnikom Moskve Sergejom Semionovičem Sobjaninom. Dvojica gradonačelnika su izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Zagreba s Moskvom, te zaključila da će je, zajedno, podići na još višu razinu. U tom smislu, gradonačelnik Moskve je predložio potpisivanje novog sporazuma o suradnji između dvaju glavnih gradova koji će se odnositi ponajprije na gospodarsku i kulturnu suradnju. Na prvom susretu gradonačelnika Zagreba s novoizabranim gradonačelnikom Moskve bilo je riječi o upravljanju gradovima, komunalnim pitanjima, zaštiti okoliša te posebno o prometnim problemima.

Na proširenom sastanku u Bijelom salonu, osim gradonačelnika Bandića i Sobjanina, prisustvovali su i ostali predstavnici zagrebačke delegacije: pročelnik GU za financije Slavko Kojić, predstavnici Zagrebačkog holdinga: članica Uprave Vlasta Pavić i savjetnik Mate Kraljević te predstavnici tvrtki Geofoto Grupa i Zagreb – Montaža. Posebno zanimanje izazvao je zagrebački model naplate parkiranja koji će, dogovoreno je, uskoro biti detaljnije predstavljen u Moskvi. 

Prema protokolu, u nastavku dana slijedi radni ručak s visokim dužnosnicima moskovske gradske uprave, posjet Kremlju i kazalištu K. S. Stanislavsky i V. I. Nemirovich – Danchenko.

Za sutra je, među ostalim, predviđen obilazak škole u kojoj se uče slavenski jezici.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik u Moskvi boravi na poziv novoizabranoga
gradonačelnika Sergeja Semionoviča Sobjanina, a prije toga, službeno je boravio u Moskvi u listopadu 2009., na poziv tadašnjega gradonačelnika Jurija Lužkova, koji je upravo započinjao peti gradonačelnički mandat. Bio je to drugi susret dvojice gradonačelnika, nakon što su 2001. potpisali Protokol o suradnji glavnih gradova Hrvatske i Ruske Federacije.


Gradske vijesti - 2011.