clanak False

Krležin spomenik u Budimpešti / Potvrda prijateljstva glavnih gradova Hrvatske i Mađarske

Skulptura akademske kiparice Marije Ujević – Galetović, dar Grada Zagreba Gradu Budimpešti, prvi je spomenik jednom hrvatskom ugledniku u Mađarskoj, a zajedno su ga otkrili gradonačelnici dvaju gradova. Time se još jednom potvrdila suradnja i prijateljstvo Zagreba i Budimpešte koja datira iz lipnja 1994., a koja je 2003. okrunjena i Sporazumom o prijateljstvu.
17.06.2011.


Ovo je potvrda prijateljstva između Zagreba i Budimpešte, znamen i čvrsti most međusobnog povjerenja, uzorne hrvatsko – mađarske kulturne suradnje
, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prilikom današnjeg svečanog otkrivanja spomenika posvećenog Miroslavu Krleži i zahvalio gradonačelniku Budimpešte i Mađarskoj vladi što u središnjem gradskom parku glavnoga mađarskoga grada ustoličuju hrvatskog književnog velikana. Neka i ova bista, otkrivena u mjesecu europskog zajedništva i međusobnog uvažavanja, dodao je, bude podsjetnik da je hrvatska umjetnost, kultura i znanost dvadesetog stoljeća znatno obogatila zajedničku nam europsku kulturnu baštinu.

Skulptura akademske kiparice Marije Ujević – Galetović, dar Grada Zagreba Gradu Budimpešti, prvi je spomenik jednom hrvatskom ugledniku u Mađarskoj, a zajedno su ga otkrili gradonačelnici dvaju gradova. Time se još jednom potvrdila suradnja i prijateljstvo Zagreba i Budimpešte koja datira iz lipnja 1994., a koja je 2003. okrunjena i Sporazumom o prijateljstvu. Godinu dana ranije, u ožujku 2002., kao dar Budimpešte Zagrebu, otkriveno je poprsje prvog slobodno izabranog premijera Republike Mađarske Jozsefa Antalla postavljeno u ulici koja nosi njegovo ime.

U sklopu dvodnevnog službenog posjeta Budimpešti, zagrebačko izaslanstvo danas će posjetiti i mađarski Crveni križ, a jučer je prisustvovalo otvorenju izložbe Krhka harmonija iz kolekcije zagrebačkog Muzeja Marton.

Gradonačelnik Milan Bandić jučer se sastao i s državnim tajnikom u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova Ivanom Babom s kojim je razgovarao o izvrsnoj suradnji dvaju glavnih gradova te, među ostalim, o završetku hrvatskog pregovaračkog procesa i o mađarskoj podršci integracijskom procesu RH u NATO i EU.

Vezani tekstovi: Gradonačelnik u Budimpešti - Krležin spomenik - dar Grada Zagreba Budimpešti / Izaslanstvo Zagreba u Budimpešti_Susret s mađarskim državnim tajnikom / Izaslanstvo Zagreba u Budimpešti_najava


Gradske vijesti - 2011.