clanak False

Nagrada "Europski tjedan mobilnosti 2010". otišla portugalskoj Almadi

U devetom izdanju Europskog tjedna kretanja sudjelovalo je čak 2.221 gradova i općina iz 42 države. Stručni žiri koji je i ove godine ocjenjivao pristigle prijave za nagradu 'Europski tjedan kretanja 2010.', izdvojio je u uži izbor 10 najboljih sudionika, među kojima je bio i Grad Zagreb.
15.03.2011.

Portugalski grad Almada osvojio je nagradu 'Europski tjedan kretanja 2010.' koja je dodijeljena na svečanosti održanoj 14. ožujka 2011. godine u Atomiumu u Bruxellesu. Nagradu je uručio Europski povjerenik za okoliš g. Janez Potočnik te ovom prigodom naglasio da se previše europljana oslanja na svoje automobile čak i za kratke relacije, povećano onečišćenje djeluje štetno na okoliš i zdravlje ljudi, a Europski tjedan kretanja pokazuje kako lokalne vlasti mogu potaknuti ljude na uporabu alternativnih načina prijevoza, te boljitak za okoliš i zdravlje.

Održivo kretanje grad Almada promiče putem desetak trajnih mjera. Pri obilježavanju 10. godišnjice Europskog tjedna kretanja grad je zajedno sa lokalnom agencijom za energiju održao tjedan aktivnosti posvećen održivom prometu i zdravlju. Središnji događaj obuhvaćao je ulični sajam, prezentacije električnih vozila, koncerte, sportske aktivnosti, ples, radionice, izložbe i druge aktivnosti. Poboljšana je infrastruktura za pješake i bicikliste, izgrađena su parkirališta za bicikle, te mjesta na kojima se mogu napuniti baterije električnih vozila. Za Dan bez automobila Almada svoje povijesno i poslovno središte pretvara u pješačku zonu.

Grad Almada nagrađen je snimanjem besplatnog trominutnog promotivnog videa na engleskom i materinjem jeziku kojim će se istaknuti njegova postignuća kao šampiona održivog urbanog prometa u Europi.

U devetom izdanju Europskog tjedna kretanja koji se već tradicionalno obilježavao u razdoblju od 16. do 22. rujna sudjelovalo je čak 2.221 gradova i općina iz 42 države. Stručni žiri koji je i ove godine ocjenjivao pristigle prijave za nagradu 'Europski tjedan kretanja 2010.', izdvojio je u uži izbor 10 najboljih sudionika, među kojima je bio i Grad Zagreb. Tri grada kojima je dodijeljen najveći broj bodova ušla su u finalni izbor. To su Almada (Portugal), Murcia (Španjolska) i Riga (Latvija).

Grad Zagreb je ponovnim ulaskom u uži izbor nastavio niz sjajnih rezultata hrvatskih predstavnika
. Prošle godine Ivanić-Grad je bio jedan od tri finalista, čime je ponovio uspjeh Grada Zagreba ostvaren 2009. godine. Najveći pak uspjeh ostvario je Grad Koprivnica osvajanjem nagrade 'Europski tjedan kretanja 2007.'.

(iz priopćenja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva)


Gradske vijesti - 2011.