clanak False

Obilazak bivše tvornice Sljeme u Sesvetama u sklopu projekta „proGIreg“

12.11.2018.
Povodom dolaska profesora sa Sveučilišta u Aachenu, g. Axela Timpea, organiziran je posjet bivšoj tvornici Sljeme Sesvete, koja je centar regeneracijskog procesa u sklopu europskog projekta „proGIreg – Productive Green Infrastructure for post-industrial urban regeneration/produktivna zelena infrastrukture za postindustrijsku urbanu regeneraciju“. Obilasku su prisustvovali svi partneri projekta, uključujući pročelnicu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, gđu Sanju Jerković; voditelja Odjela za pripremu i provedbu regionalnih i međunarodnih projekata pri Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada, g. Matiju Vugera; predstavnike Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu te studente doktorskog studija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu; kao i organizatore obilaska, predstavnike Udruge Zelene i plave Sesvete. Početna točka obilaska bio je prostor bivše tvornice, a završio je šetnjom uz potok Vuger, gdje je, ujedno, planirana izgradnja nove šetnice te biciklističke staze.

Generalna ideja projekta „proGIreg“ jest napraviti „Living Lab“ čitavog prostora nekadašnje tvornice Sljeme Sesvete, odnosno postojećoj lokaciji dati novu namjenu. Cilj je primijeniti održiva rješenja (NBS) na prostoru Sljeme Sesvete, a koja podrazumijevaju izgradnju biciklističke staze, implementaciju zelenih krovova i zidova na objektima u obuhvatu, razvoj urbanih vrtova, primjenu akvaponika na prostornom obuhvatu te aktivaciju Info centra.

EU projekt „proGIreg“ se provodi u sklopu programa Horizon 2020 te je jedan je od većih projekata koje je Grad Zagreb ikada provodio. U provedbi projekta sudjeluje 32 partnera i članova Radne skupine iz raznih gradskih institucija, udruga te ostalih relevantnih dionika, a koji participiraju sa, otprilike, 120 ljudi koji rade na njegovoj provedbi. Bitno je naglasiti da ovaj projekt u sebi nosi istraživački karakter.

Više o projektu proGIreg možete saznati ovdje.

 

Aktivnosti