clanak False

Obilazak GČ Peščenica Žitnjak

31.07.2020.

Obilazak GČ Peščenica – Žitnjak

U redovitom obilasku gradskih četvrti, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, predstavnicima Zagrebačkog holdinga, Mjesnih odbora i Vijeća Gradske četvrti, posjetio je danas GČ Peščenica – Žitnjak.

Izgradnja škole, dječjeg vrtića, objekta mjesnog odbora i DVD-a u Resniku

„Ovakve zahvate Resnik čeka već sto godina, a stanovnici će koncem rujna, kada je predviđen završetak svih radova, imati sve na jednom mjestu – školu, vrtić, prostorije mjesne samouprave i vatrogasni dom“, rekao je gradonačelnik Bandić.

Predsjednik MO Resnik Dominik Žibrat je naglasio da izgradnja nove infrastrukture predstavlja veliki napredak za kvalitetu života stanovnika. „Do sada su naša djeca išli u školu u Petruševcu, Kozarom boku ili Peščenici, ali zahvaljujući dobroj suradnji s Gradskom upravom i gradonačelnikom, omogućili smo im da pohađaju novu školu i vrtić u njihovom naselju“.

„Osim područne osnovne škole s pet učionica i dvije odgojne skupine, Resnik će dobiti i moderan vatrogasni dom s mogućnosti smještaja dva vatrogasna vozila te objekt mjesnog odbora s dvije velike dvorane te ostalim potrebnim sadržajima za kulturno-umjetničko djelovanje“, rekao je predsjednik VGČ Peščenica – Žitnjak Dragan Vučić.

Gradilište postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada – sortirnica

„Grad Zagreb otkupio je zemljište od DIOKI d.d. u stečaju na površini od oko 100 000 kvadrata, a u vrijednosti od oko 36,5 milijuna kuna“, objasnio je gradonačelnik Bandić. „Ova sortirnica otpada je samo jedan stupanj državnog Plana gospodarenja otpadom, a Zagreb je prvi od većih gradova koji će ispuniti sva tri stupnja iz Plana: Centar za gospodarenje otpadom, Postrojenje za obradu biootpada na području Grada Novske te Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada“.

„Da bismo uopće pokrenuli radove morali smo prvo raščistiti teren i srušiti 27 napuštenih objekata na parceli. Rušenje objekata će trajati 90 dana, a završetak radova na sortirnici otpada i pretovarnoj stanici očekuje se na proljeće 2021. godine. Radovi se odvijaju prema planu.“ kazala je savjetnica Uprave Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Vesna Lubin.

Izgradnja ambulante s ljekarnom na Žitnjaku

Na adresi Žitnjak 59 planira se izgradnja nove ambulante Doma zdravlja Zagreb – Istok, odnosno Ambulanta Žitnjak.

„Do sada je najbliža ambulanta bila u Petruševcu, a po završetku radova stanovnici Žitnjaka će imati i ambulantu i ljekarnu u svom dvorištu. Osim ambulante, pri kraju smo i s drugim radovima na obnovi infrastrukture što uključuje rekonstrukciju kolnika, vodovod, odvodnja i plinofikacija Žitnjaka. Slijedi asfaltiranje svih ulica, izgradnja ugibališta, a uskoro očekujemo izgradnju dječjeg vrtića“, rekao je predsjednik VGČ Dragan Vučić.

„Radovi na novoj ambulanti bi trebali biti gotovi do konca rujna, a dva tjedna kasnije očekujemo i kompletno postavljanje opreme za početak rada“, istaknuo je gradonačelnik Bandić zahvalivši građanima na strpljenju i razumijevanju.   
 
Uređivanje kolnika s oborinskom odvodnjom u ulici Novi Petruševec

U sklopu obilaska gradonačelnik je sa suradnicima obišao i ulicu Novi Petruševac gdje su se stanovnici godinama žalili na neadekvatnu oborinsku odvodnju.

„Ovo je zadnja ulica koju smo asfaltirali u Novom Petruševcu, a stanovnici su zadovoljni jer im više neće prijetiti opasnost od učestalih poplava zbog loše odvodnje", rekao je gradonačelnik te je najavio da je u planu i podvožnjak ispod pruge u Petruševcu.

Plinofikacija u MO Kozari Putevi  

Rekonstrukcija prometnice, od Radničke ulice na jugu do križanja s ulicom VII. Kozari put na sjeveru, uključuje rekonstrukciju dvosmjernog kolnika, izgradnju obostranog nogostupa, izgradnju oborinske odvodnje sa spajanjem na postojeći javni kanal te rekonstrukciju javne rasvjete.

Kako se čulo, plinovod je u potpunosti izveden, obavljena je tlačna proba te su stvoreni preduvjeti za probni pogon plinovoda. Time će biti omogućeno priključenje za 103 objekta.
Očekivani završetak izgradnje kućnih priključaka te puštanje plina u priključke i plinovod 21.08.2020. godine.

Gradske vijesti - 2020.