clanak False

Održan 1. sastanak Radne skupine za provedbu projekta proGIreg

08.11.2018.
U prostoru ZgForuma, Gajeva 27, jučer je održan 1. sastanak Radne skupine za osiguranje provedbe EU projekta „proGIreg – Productive Green Infrastructure for post-industrial urban regeneration/produktivna zelena infrastrukture za postindustrijsku urbanu regeneraciju“.  Tema ovog sastanka bila je provedba projekta proGIreg na području nekadašnje tvornice Sljeme Sesvete te predstojeće aktivnosti po pitanju provedbe projekta.

G. Matija Vuger, voditelj Odjela za pripremu i provedbu međunarodnih i regionalnih projekata,  održao je uvodnu prezentaciju kojom je članove radne skupine upoznao s radom na projektu od njegovih samih početaka pa do danas. Naglasio je da je generalna ideja projekta napraviti „Living Lab“ čitavog prostora nekadašnje tvornice Sljeme Sesvete, odnosno postojećoj lokaciji dati novu namjenu. Tom prigodom su, članovima povjerenstva, sistematizirani i detaljno predstavljeni radni paketi projekta, a u svrhu osiguranja provedbe mjera primjene održivih rješenja (NBS) na prostoru Sljeme Sesvete koja podrazumijeva izgradnju biciklističke staze, implementaciju zelenih krovova i zidova na objektima u obuhvatu, razvoj urbanih vrtova, primjenu akvaponika na prostornom obuhvatu te aktivaciju Info centra. Također je pruženo detaljno objašnjenje pojma „living lab“ kao i lokacijskog smještaja samog projekta. Nakon prezentacije uslijedila je diskusija između članova Povjerenstva, a radi dogovora oko poduzimanja daljnjih koraka u uspješnoj provedbi projekta. 

Svrha te cilj ovakvih sastanaka jest informirati članove radne skupine o samome projektu te ih potaknuti da aktivno sudjeluju u njegovoj provedbi.

EU projekt proGIreg se provodi u sklopu programa Horizon 2020 te je  jedan je od većih projekata koje je Grad Zagreb ikada provodio. U provedbi projekta sudjeluje 32 partnera i članova Radne skupine iz raznih gradskih institucija, udruga te ostalih relevantnih dionika, a koji participiraju sa, otprilike, 120 ljudi koji rade na njegovoj provedbi. Bitno je naglasiti da ovaj projekt u sebi nosi istraživački karakter.

Više o projektu proGIreg možete saznati putem:  http://www.progireg.eu/

Aktivnosti