clanak False

Održana 7. Sjednica Partnerskog vijeća Urbane aglomeracije Zagreb

06.06.2019.

Dana 05. lipnja 2019. u prostoru Tribine Grada Zagreba održana je 7. sjednica Partnerskog vijeća Urbane aglomeracije Zagreb.

Sukladno zakonskim obavezama prva točka dnevnog reda bila je izbor predsjednika i zamjenika članova Partnerskog vijeća Urbane aglomeracije Zagreb. Za predsjednika je ponovno izabran prof.dr.sc. Mladen Vedriš, a za zamjenike g. Stipo Velić, direktor Razvojne agencije Zagrebačke županije, Karolina Barilar, ravnateljica Zagorske razvojne agencije te Željka Kovačić, ravnateljica Razvoje agencije Zagreb za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja.

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada je članove Partnerskog vijeća izvijestio o tekućim i planiranim aktivnostima Urbane aglomeracije Zagreb.

O Izradi Registra brownfield lokacija područja Urbane aglomeracije Zagreb prisutne je izvijestila Irena Matković, pomoćnica pročelnice za strategijsko planiranje.

Pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Mirjana Zubak izvijestila je prisutne o stanju provedbe ITU mehanizma na području Urbane aglomeracije Zagreb.

Tematski blok sjednice bio je posvećen održivom korištenju prostora i rješenjima temeljenima na prirodi (NBS – Nature Based Solutions) u dokumentima i projektima Urbane aglomeracije Zagreb. Pročelnica Jerković predstavila je ulogu i aktivno sudjelovanje Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada u radu posebnog partnerstva Urbane agende za EU, posvećenog ovoj temi. Matija Vuger iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada predstavio je projekt ProGIreg kojim se na području Sesveta testira primjena rješenja temeljenih na prirodi.

U raspravi koja je uslijedila, članovi Partnerskog vijeća dali su podršku daljnjem razvoju programa za Savu u cilju adaptacije klimatskim promjenama, zaštite od poplava, osiguravanja opskrbe pitkom vodom i razvoja novih prostornih rješenja. Nakon rasprave predsjednik Partnerskog vijeća zaključio je sjednicu.


Aktivnosti