clanak False

Okrugli stol o temama "Zajednička vožnja osobnim vozilima u funkciji razvoja alternativne mobilnosti Grada Zagreba" i "Režim dostave robe u Gradu Zagrebu"

17.04.2012.

 

Međunarodni projekt CIVITAS ELAN ulazi u završnu fazu, i vrijeme je za raspravu i rekapitulaciju učinjenoga. Koordinator projekta za Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji s projektnim partnerima pokrenuo je niz stručnih rasprava – okruglih stolova u ZgForumu u Gajevoj 27. Svrha okruglih stolova je podijeliti sa širim krugom dionika saznanja, rezultate i iskustva projekta te usmjeriti nastavak provedbe projektnih ideja i nakon završetka projekta.

 

Teme o kojima se raspravljalo na okruglom stolu održanom 17. travnja u 18 sati bile su identifikacija ključnih elemenata za razvoj sustava zajedničkih vožnji (carpooling) osobnim vozilima, rezultati dobiveni implementacijom koncepta zajedničkih vožnji, istraživanje sadašnjeg stanja dostavnog prometa u gradu Zagrebu, te mogućnosti primjene mjera regulacije dostave na području grada Zagreba. Prezentaciju ''Zajednička vožnja osobnim vozilima u funkciji razvoja alternativne mobilnosti Grada Zagreba'' održao je Ivan Grgurević a prezentaciju ''Režim dostave robe'' Prof. dr. sc. Kristijan Rogić, obojica s Fakulteta prometnih znanosti. Raspravu je moderirao prof. dr. sc. Stanislav Pavlin, voditelj projekta CIVITAS ELAN na Fakultetu prometnih znanosti.

 

Makon uvodnog govora pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranke Veselić-Bruvo, svoj su doprinos temi dali prof. dr. sc. Gordana Štefančić sa Fakulteta prometnih znanosti, savjetnica obnašateljice dužnosti gradonačelnika Helena Hećimović iz Grada Koprivnice koja je govorila o projektu CIVITAS DINAMO koji započinje u Koprivnici ove jeseni, Bojan Dragojević iz Zadruge Auto Divisio Croatia koji je govorio o sustavu carsharing-a, te g Marijan Banelli iz Hrvatske udruge prijevoznika. Raspravi su se priključili i g Mate Kraljević i g Mijo Bezer, pomoćnici pročelnika za promet u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Sudionici su se složili da je drugačiji pristup mobilnosti svježa i korisna ideja koja već daje rezultate, i da se postupnom promjenom stavova građana i vlasti može mnogo učiniti za čišći i zdraviji okoliš.

 

Sljedeći okrugli stol, na temu "Prioritet javnog gradskog prijevoza na semaforima", održat će se u utorak, 24. travnja, u 18 sati.

 

Slika 1, slika 2, slika 3


Aktivnosti