clanak False

Okrugli stol „ Prioritet javnog gradskog prijevoza na semaforima”

24.04.2012.

 

U utorak, 24. travnja, održan je još jedan u nizu okruglih stolova koje Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji s projektnim partnerima organizira u prostoru ZgForuma. Tema ovog okruglog stola bila je PRIORITET JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA NA SEMAFORIMA.

 

Grad Zagreb postavio je svoj prvi semafor 9. rujna 1963. Od tada do danas sustav se postepeno proširivao i danas Zagreb ima približno 420 semaforskih uređaja. U nekoliko navrata Grad Zagreb je pokretao inicijativu modernizacije starih semafora i izgradnju Glavnog prometnog centra, no značajnih sustavnih promjena nije bilo.

 

Projektom CIVITAS pokrenute su aktivnosti istraživanja prioriteta javnog gradskog prijevoza na semaforima na koridoru Frankopanska – Savska, a sve u funkciji bolje protočnosti prometnih tokova i modernizacije sustava za automatsko upravljanje – AUP. Istraživanja i izvedeni projekti modernizacije sustava AUP u svijetu su potvrdili kako je ulaganje u suvremene telematičke tehnologije (ITS – Inteligentni Transportni Sustavi) ekonomski opravdano.

 

Nakon toga očekuje se aktivno učešće stručnjaka i građana u diskusiji na temu učinkovitosti semafora u funkciji prioriteta javnog gradskog prijevoza u Gradu Zagrebu. Moderator okruglog stola bio je prof. dr. sc. Stanislav Pavlin, voditelj projekta CIVITAS ELAN na Fakultetu prometnih znanosti. Uvodne prezentacije održali su prof.dr.sc. Hrvoje Gold, prodekan i prof.dr.sc. Mario Anžek, dr.sc. Niko Jelušić i Miroslav Vujić, dipl,ing., asistent, svi s Fakulteta prometnih znanosti, mr.sc. Zdenko Lanović iz tvrtke Elipsa-S.Z. d.o.o..

 

Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici Sektora za promet Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet: Dario Malinarić, dipl. ing. el., koji je bio i jedan od panelista, Mate Kraljević, pomoćnik pročelnika, te mr.sc. Marijan Ključarić i Mladen Kočiš, dipl. ing. prom. koji su se uključili u diskusiju.

 

Raspravu je zaključila Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada najavom sljedećeg okruglog stola.

 

Slika 1, slika 2


Aktivnosti