clanak False

Okrugli stol - razgovori o arhitektu Šmitu

14.06.2012.

Okrugli stol o arhitektu Šmitu održao se u prostorijama ZgForuma, 14. lipnja, 2012., u 20.00 sati. Događaju su nazočili mnogi ugledni gosti sa zagrebačke arhitektonske i kulturne scene, prijatelji i suradnici arhitekta Šmita. Nakon što ih je sve srdačno pozdravila pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Jadranka Veselić Bruvo, dipl.ing.arh., arhitekt Hrvoje Hrabak, predsjednik UHA, u ulozi moderatora poveo je razgovor kolega i suradnika o životu i radu arhitekta Šmita.

Toni Bešlić, Đivo Dražić, Vladimir Mattioni, Branko Silađin, Biserka Bilušić Dumbović, Vladimir Šobat, ali i mnogi drugi, podijelili su sa uzvanicima svoja nezaboravna iskustva sa arhitektom Šmitom, ističući ponajviše kompleksnost njegova promišljanja, polivalentnost interesa, sveobuhvatnost arhitektonskog izričaja, senzibilitet prema karakteru mjesta i ambijenta, nadvremenost u svom kontekstualizmu... kroz djela koja se često čitaju kao 'proizvodi' inspirirani postmodernizmom i svim njegovim kasnijim derivacijama, Šmitov rad kolege opisuju kao vječiti dijalog između suprotstavljenih strana, ideologija, stilova, stremljenja...

Ovaj okrugli stol otkriva i koliko je značajan bio Šmitov rad i izvan okvira arhitekture; zbirka grafika, kojom pokazuje naklonost suvremenom slikarstvu, donirana je Muzeju za umjetnost i obrt, čime postaje dostupna svoj zainteresiranoj javnosti; bogata stručna privatna biblioteka, kroz koju se čita njegova nerazdvojivost od literature i naklonost publicistici i komunikologiji, poklonjena je Muzeju arhitekture; treća je strast bila ona prema stručnim ali i drugim putovanjima i njihovoj pomnoj organizaciji, čega će se zasigurno svi njegovi suputnici sa veseljem sjećati.

Ovo stručno, ali emocijama protkano, druženje zaključeno je pohvalom Šmitova stvaralaštva proizašlog iz strastvenosti prema praktičnom radu i svim vrstama literature, ali koji bi teško bili ostvarivi bez specifične osobnosti ovog velikog čovjeka – čitane kroz visoku razinu socijalne inteligencije i, nadasve, društvene odgovornosti.

 

slika 1,

slika 2,

slika 3


Aktivnosti