clanak False

Otvorena nova Poliklinika za zaštitu zlostavljane djece

Rad poliklinike u novom prostoru koji se prostire na 970 četvornih metara organiziran je u 13 ambulanti. S obzirom da više neće biti preklapanja u radu ambulanti, to će omogućiti skraćivanje liste čekanja na 15 do 20 dana s dosadašnjih dva do tri mjeseca.
18.10.2011.

 
(Hina) Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba danas je svečano otvorila svoja vrata u novom prostoru, dvostruko većem od prethodnog i opremljenom za kvalitetniji rad i tretman zlostavljane djece.

"Ovo je po mnogočemu ogledni i jedinstveni centar ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe", kazao je na otvaranju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i zahvalio timu poliklinike na trudu koji ulažu.

Grad godišnje za Polikliniku, koja se sada nalazi u Đorđićevoj 26, izdvaja 2,5 milijuna kuna, a u projekt preseljenja je uloženo oko 1,9 milijuna kuna.

Rad poliklinike u novom prostoru koji se prostire na 970 četvornih metara organiziran je u 13 ambulanti. S obzirom da više neće biti preklapanja u radu ambulanti, to će omogućiti skraćivanje liste čekanja na 15 do 20 dana s dosadašnjih dva do tri mjeseca, naglasila je ravnateljica poliklinike Gordana Buljan Flander.

Naglasila je da se poliklinika profilirala i kao forenzična ustanova koja često surađuje sa sudovima, posebno u postupcima dodjele skrbi djece u visoko konfliktnim razvodima, te pri procjeni vjerodostojnosti iskaza seksualno zlostavljanog djeteta.

Osvrnula se i na dvije forenzične prostorije kojima poliklinika sada raspolaže, a koje će omogućiti da se održavaju ročišta za slučajeve seksualno zlostavljane djece, uz video-prijenos i snimanje iskaza kojeg uzima educirani stručnjak-vještak poliklinike. "Smatram ovo značajnim pomakom u zaštiti zlostavljane djece. Na taj će način dijete moći biti ispitano samo jednom, snimka razgovora poslije služi kao dokaz, a dijete može odmah ići dalje u tretman. Time će se izbjeći višestruka traumatizirajuća saslušanja zlostavljane djece", kazala je dodavši da je već dogovoren posjet povjerenstva Ministarstva pravosuđa radi dogovora suradnje.

Poliklinika ima i stručnu knjižnicu s velikom bazom podataka koja sadrži 170 podataka o svakom djetetu, te prostorije za grupnu psihoterapiju. Također, budući Poliklinika funkcionira kao nastavna baza za nekoliko fakulteta, u novim prostorima raspolaže i s velikom predavaonicom za 80 do 100 studenata.

Buljan Flander je naglasila kako se potreba za većim prostorom pokazala nedugo nakon otvaranja poliklinike krajem 2002., budući su liste čekanja vrlo brzo narasle na dva do tri mjeseca. "Broj usluga poliklinike narastao je s 21 tisuće u 2003., na 45.660 u 2010., a 47-50 posto djece koje obrađujemo dolazi izvan grada Zagreba, budući smo mi jedina ustanova takvog tipa u Hrvatskoj, a i u ovom području Europe", napomenula je.

Uz velik broj djece koja dolaze na višegodišnje tretmane, Poliklinika godišnje u prosjeku zaprimi 900 do tisuću nove djece u rasponu od jedne pa do 20 godina starosti. Od toga je sedam do deset posto seksualno zlostavljane djece, značajan je postotak emocionalno zlostavljane djece, te sve više djece koja su emocionalno zlostavljana u visokokonfliktnim razvodima braka, kazala je Buljan Flander.

Značajan je i broj djece koja su žrtve nasilja vršnjaka, oko sedam do osam posto, dodala je, naglasivši kako se u slučajevima vršnjačkog nasilja u tretman uzimaju i počinitelji kako "ne bi od maloljetnih postali punoljetni zlostavljači".

Poliklinika zapošljava 33 djelatnika, među kojima osam psihologa, šest psihijatara, dvije socijalne radnice, četiri defektologa, šest medicinskih sestara i jednog pravnika.

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar naglasio je da je poliklinika u samo pet godina od svojeg osnutka postala najbolja u svijetu u svom poslu. Godine 2008. dobila je nagradu za najbolji multidisciplinarni tim Svjetskog udruženja za zaštitu djece od zlostavljanja i zanemarivanja, a 2010. u sklopu kampanje Vijeća Europe za zaustavljanje spolnog nasilja nad djecom predstavljena je kao primjer dobre prakse drugim zemljama. Slijedom toga, Vijeće Europe svoju će sljedeću konferenciju, 27. i 28. listopada, održati u Zagrebu kada će poliklinika svoj model rada predstaviti zemljama članicama Vijeća Europe.


Gradske vijesti - 2011.