clanak False

Predstavljen Nacrt prijedloga Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb uoči javne rasprave

28.07.2017.
U organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, u petak, 21. srpnja 2017. u prostoru ZgForuma, Gajeva 27, predstavljen je Nacrt prijedloga Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine uoči upućivanja dokumenta u javnu raspravu u postupku strateške procjene Strategije na okoliš.
Predstavljanju su bili nazočni zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Cvjetko Jerković, načelnici i gradonačelnici jedinica lokalne samouprave u obuhvatu Urbane aglomeracije Zagreb i ostali suradnici. Predstavljanje su pratili nacionalni i lokalni mediji.
Uvodni govor održala je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Cvjetko Jerković, koja je istaknula kako Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada koordinira i izrađuje Strategiju zajedno s predstavnicima svih 30 jedinica lokalne samouprave u obuhvatu, uz uključenost brojnih partnera, Partnerskog vijeća i Radne skupine te ostalim sudionicima. Također je naglasila da se ovim putem želi informirati sve zainteresirane građane o Nacrtu Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb čija izrada je završila u lipnju 2017. godine te se zahvalila svim dionicima koji su bili uključeni u ovaj složeni proces izrade i prikupljanja podataka.
Nakon pročelnice, pozdravnim riječima prisutnima se obratio predsjednik Partnerskog vijeća Urbane aglomeracije Zagreb prof.dr.sc. Mladen Vedriš. Naglasio je važnost ove Strategije za cijelo područje Urbane aglomeracije Zagreb, a posebno vezano za korištenje fondova Europske unije.
Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić pozdravila je sve prisutne i istaknula kako ovaj dokument sagledava ovaj prostor kao jedinstvenu cjelinu koja nadilazi administrativne granice i pojedinačne interese i omogućuje utvrđivanje ciljeva i prioriteta razvoja temeljem kojih se mogu realizirati projekti za kvalitetniji i bolji život svih stanovnika urbane aglomeracije. Naglasila je da je Urbana aglomeracija Zagreb odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u listopadu prošle godine postala područje za koje iz europskih strukturnih fondova postaju dostupna financijska sredstva u iznosu minimalno 125 mil. eura, a za korištenje tih sredstava uvjet je donešena Strategija.
Karolina Bui, voditeljica Odjela za Strategiju razvoja Urbane aglomeracije, održala je kratku prezentaciju kroz koju je prikazala cijeli tijek događanja vezanih za Strategiju, od definiranja obuhvata Urbane aglomeracije Zagreb, izrade Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb te korake koji slijede nakon javne rasprave. Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada kao nadležno tijelo provodi postupak strateške procjene utjecaja na okoliš Strategije, u sklopu kojeg se provodi javna rasprava.
U zaključnom obraćanju prof. Vedriš napomenuo je kako je Strategija izvrstan dokument, ali naravno on nije sam sebi svrha te njenim donošenjem slijedi istinski posao kroz provedbu i realizaciju planiranih projekata u suradnji sa stručnim institucijama i partnerima.

Aktivnosti