clanak False

Predstavljen program obilježavanja Svjetskog dana srca

 

Na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi predstavljen je program događanja u povodu obilježavanja Svjetskog dana srca.

23.09.2011.


Srčane bolesti i moždani udar uzrokuju svake godine 17,2 milijuna smrti u svijetu, rečeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi na kojoj je predstavljen program obilježavanja 11. svjetskog dana srca, manifestacije koja se održava u organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara.

Pozdravivši prisutne, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je da će gradska uprava i dalje davati potporu akcijama koje podižu javnu svijest o prevenciji i promicanju kardiovaskularnog zdravlja naših sugrađana te upozorila da su te bolesti i dalje zdravstveni rizik broj jedan u našoj zemlji, ali i u svijetu.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti sa 25.631 umrlih osoba, odnosno s udjelom od 49,2% od ukupnog mortaliteta 2010. u Hrvatskoj.

Dekan Medicinskog fakulteta i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva prof. dr. sc. Davor Miličić podsjetio je na važnost informiranja svih građana o ovim vrstama bolesti te na to da one spadaju među one bolesti koje se mogu izuzetno dobro prevenirati, otklanjanjanjem glavnih čimbenika rizika kao što su pušenje, prekomjeran unos alkohola i soli, nepravilna prehrana i tjelesna neaktivnost.

Ove godine Svjetski dan srca obilježava se uz slogan Jedan svijet, jedan dom, jedno srce, između ostalog i zbog toga što je dom najbolje mjesto za usvajanje zdravih životnih navika, koje uvelike smanjuju rizik od obolijevanja od tih bolesti. S obzirom na to, Hrvatsko kardiološko društvo poziva svakog pojedinca da brine o zdravlju svoga srca, da redovito provjerava krvni tlak i postane zagovaratelj zdravijeg života u svome domu - naglasio je dr. Miličić.

Na kraju konferencije pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar, između ostalog, je napomenuo da će se središnja manifestacija obilježavanja Svjetskog dana srca održati na Trgu Petra Preradovića-Cvjetnom trgu, u subotu, 24. rujna s početkom od 10,00 do 13,00 sati.


Gradske vijesti - 2011.