clanak False

Predstavljena monografija "Obiteljska kuća Šmit u Svetoj Nedelji"

31.05.2017.

Monografija „Obiteljska kuća Šmit u Svetoj Nedelji“, autora arhitekta i kritičara arhitekture Tonija Bešlića, predstavljena je 31. svibnja 2017. u ZgForumu u Gajevoj 27. pred mnoštvom uzvanika i štovatelja velikog arhitekta Edvina Šmita. Predstavljanje je otvorila pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Cvjetko Jerković, a o djelu u izdanju nakladničke kuće UPI2M PLUS, uz autora Tonija Bešlića, govorili su recenzenti dr.sc. Darko Kahle i dr. sc. Jasenka Kranjčević, te Suzana Buconjić, u ime nakladnika.
 
Riječ je o obiteljskoj kući arhitekta Edvina Šmita - Edwina Karla Schmidta (Osijek, 1943. – Sveta Nedelja, 2010.) iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koja svojom kompleksnošću i važnošću zaslužuje mjesto u analima hrvatske arhitekture. Jer gradnja je prije svega pitanje duhovnosti, a tek onda tehnike, reći će autor, a Edvin Šmit je izravno pokazao kako zamišlja prinos kulturi građenja. Arhitektova kuća je prema tumačenju Oswalda Mathiasa Ungersa ne samo životni prostor, nego i laboratorij i slika svijeta i poligon za testiranje.
 
U hrvatskoj stvarnosti prikazi i studije u vidu zasebnih knjiga o pojedinim obiteljskim kućama, osim iscrpne monografije o zagrebačkoj kući Frangeš arhitekta Viktora Kovačića, a pogotovo obiteljskih kuća koje su arhitekti gradili sebi, gotovo da i ne postoje. Mnoge hrvatske obiteljske kuće mogu svojom arhitektonskom vrijednošću bez dvojbe udovoljiti zahtjevima monografijske pozornosti. Ova knjiga im je svakako putokaz.

 
 
Iz recenzija:
 
Arhitekt i kritičar arhitekture Toni Bešlić obogatio je hrvatsku arhitektonsku javnost svojom knjigom o obiteljskoj kući Šmit u Svetoj Nedelji, kvintesencijalnom remek djelu arhitekta Edvina Šmita, jednoga od najplodnijih i najkreativnijih hrvatskih arhitekata u razdoblju takozvane kasne moderne i postmoderne arhitekture. Može se slobodno kazati da ova knjiga izbalansirano i vjerodostojno opisuje najteži pothvat jednoga arhitekta – projektiranje i gradnju vlastitoga doma, naročito u danim uvjetima jugoslavenske svakidašnjice sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća. Hrvatska arhitektonska teoretska publicistika dobila je ovom knjigom toliko potreban znanstveni prikaz jedne od najvažnijih obiteljskih kuća izgrađenih u Hrvatskoj u proteklom stoljeću…
 
Dr. sc. Darko Kahle, dipl. ing. arh.
 
 
Stambena arhitektura, pogotovo obiteljska kuća u Hrvatskoj iz razdoblja nakon Drugoga svjetskoga rata, još je uvijek nedovoljno istražena te je time deficitarna u analizi, osobito u sloju izgradnje od šezdesetih do osamdesetih godina prošloga stoljeća. Šmitova je obiteljska kuća nastala pod utjecajem tadašnjih svjetskih realizacija, ali i domaće tradicijske izgradnje…
 
Dr. sc. Jasenka Kranjčević, dipl. ing. arh.


Aktivnosti