clanak False

Priopćenje Gradskog kontrolnog ureda_kontrola provođenja postupka javna nabave za nadstrešnice

Zbog točnog informiranja javnosti, a u vezi s tendencioznim napisima u današnjem broju jednoga dnevnog lista, slijede činjenice vezane za kontrolu provođenja postupka javne nabave za 600 nadstrešnica: 
Tijekom lipnja 2009., po nalogu gradonačelnika, Gradski kontrolni ured proveo je kontrolu zakonitosti provođenja postupka javne nabave za nabavu 600 nadstrešnica.
24.03.2011.

Zbog točnoga informiranja javnosti, a u vezi s tendencioznim napisima u današnjem broju jednoga dnevnog lista, slijede činjenice vezane za kontrolu provođenja postupka javne nabave za 600 nadstrešnica.


Tijekom lipnja 2009., po nalogu gradonačelnika, Gradski kontrolni ured proveo je kontrolu zakonitosti provođenja postupka javne nabave za nabavu 600 nadstrešnica. Izvješće o provedenoj kontroli dostavljeno je gradonačelniku 1. srpnja 2009.

Proizašli ključni nalazi dani su kako slijedi:

1. U postupku javne nabave za nabavu nadstrešnica, iz zapisnika o pregledu i ocjeni ponude utvrđeno je da je ponuditelj TŽV Gredelj d.o.o. dostavio garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od 97.500,00 kuna, a ne u iznosu od 2.000.000,00 kuna, kako je bilo traženo natječajnom dokumentacijom;

2. Pregledom dostavljene dokumentacije utvrđeno je da su postupci javne nabave provedeni bez osiguranih financijskih sredstava, što nije u skladu s člankom 13. stavka 1. Zakona o javnoj nabavi (NN 110/07). 

Nakon provedene kontrole, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet očitovao se na prvi ključni nalaz. U očitovanju su naveli da je original garancije dostavljen u natječajnoj dokumentaciji te je po potpisivanju ugovora original garancije vraćen, a preslika se nalazila u Uredu gradonačelnika, Službi za poslove javne nabave.

Kontrolom je također utvrđeno da su provedena četiri postupka javne nabave:
1. za projektiranje nadstrešnica;
2. za pripremne radove;
3. za nadzor nad izvođenjem radova;
4. za nabavu nadstrešnica.


1. Projektiranje nadstrešnica

Prvi postupak javne nabave poništen je iz razloga što je pristigla jedna ponuda koja je bila neprikladna (veći iznos ponude od planiranog iznosa).

Za izradu projekta nadstrešnica na području Grada Zagreba, po ponovljenom natječaju, između dvije pristigle ponude, odabran je najpovoljniji ponuditelj CAPITAL-ING d.o.o. iz Zagreba s kojim je 16. prosinca 2008. potpisan ugovor o izradi projekta, u ukupnom iznosu od 3.586.800,00 kuna s PDV-om.

2. Pripremni radovi

Prvi postupak javne nabave poništen je iz razloga što nije pristigla nijedna ponuda.

Nakon ponovljenog natječaja, pristigle su dvije ponude te je odabran GAMONT d.o.o. iz Zagreba kao najpovoljniji ponuditelj, s kojim je sklopljen ugovor 25. studenog 2008. u iznosu 9.943.000,00 kuna s PDV-om.

3. Nadzor

Kao najpovoljniji ponuditelj za usluge stručnog nadzora nad izgradnjom nadstrešnica. između osam pristiglih ponuda odabran je NERING projekt d.o.o. iz Zagreba. Dana 28. siječnja 2009. sklopljen je ugovor u iznosu 228.140,00 kuna s PDV-om.

4. Nabava nadstrešnica

Na objavljeni natječaj za nabavu nadstrešnica javio se samo jedan ponuditelj, TŽV Gredelj d.o.o. iz Zagreba., s kojim je 13. listopada 2008. sklopljen ugovor u iznosu 43.910.118,00 kuna s PDV-om.


Odjel gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke zatražio je 9. veljače 2010. Stručnu službu gradonačelnika izvješće o kontroli postupka javne nabave izgradnje nadstrešnica.
Temeljem toga, Stručna služba gradonačelnika je, po nalogu gradonačelnika, 17. veljače 2010. zatražila Gradski kontrolni ured izvješće o predmetnoj kontroli koje je dostavljeno 19. veljače 2010.

Zbog činjenice da je Gradski kontrolni ured kontrolirao zakonitost provedbe postupka javne nabave nadstrešnica, a ne cijene ugovorenih roba i radova, 31. siječnja 2011. Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet predloženo je da angažiraju sudskoga vještaka za procjenu realne vrijednosti ugovorenih i izvedenih radova.

O predmetnoj nabavi nadstrešnica, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dalo je svoje mišljenje 9. veljače 2011. Odjelu gospodarskog kriminaliteta MUP-a, u kojemu navodi da su u provedenim nadmetanjima učinjeni propusti, no zbog proteka vremena definiranog Zakonom o javnoj nabavi, Ministarstvo nije u mogućnosti poduzeti daljnje radnje.

S obzirom na činjenicu da je predmet od 13. siječnja 2010. u obradi u Ministarstvu unutarnjih poslova, gradonačelnik nije poduzimao mjere, budući da su institucije postupile u okviru službenih dužnosti.


Gradske vijesti - 2011.