clanak False

Program Međunarodne urbane i regionalne suradnje (IURC) - sastanak sa predstavnicima grada Kawasakija 21. - 23. studeni 2022.

23.11.2022.
U ponedjeljak 21. studenoga 2022. u prostoru ZgForuma voditelj Odjela za pripremu, provedbu i prezentaciju razvojnih projekata g. Matija Vuger ugostio je u ime Grada predstavnike japanskog grada Kawasakija u njihovom posjetu gradu Zagrebu u okviru Programa Međunarodne urbane i regionalne suradnje (IURC). Program je financiran od strane Europske komisije s ciljem pokretanja i razvijanja decentralizirane međunarodne urbane i regionalne suradnje na područjima održivog urbanog razvoja i inovacija s ključnim partnerskim zemljama i regijama. Program se bavi neizostavnom temom oporavka nakon COVID krize koja nas je dočekala "jučer", potrebama za pametnim gradovima i digitalnom tranzicijom u koju smo zakoračili "danas" te klimatskim promjenama i energetskom tranzicijom, koja će neizbježno oblikovati naše "sutra".

Prvi dan trodnevnog posjeta delegacije Kawasakija Zagrebu bio je rezerviran za posjet ZgForumu gdje je gostima prezentiran rad Ureda i Grada, s naglaskom na energetske i smart teme, te NBSove. Neke od prezentiranih tema su; Strategijske informacije i istraživanja u gradskoj upravi Grada Zagreba koje je prezentirao dr.sc. Darko Šiško, pomoćnik pročelnice u Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Rješenja temeljena na prirodi u Zagrebu prezentirala je Iva Bedenko, Inicijative energetske učinkovitosti u Zagrebu, Misija EU za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030 prezentirao je Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice u Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Upravljanje i održavanje urbanih šuma na području Grada Zagreba prezentirali su Iva Herceg, Sergej Šimpraga također iz istog Ureda te temu Zeleno, zelenije, najzelenije – Zelena infrastruktura i zaštićena područja prirode u gradu Zagrebu prezentirao je Jurica Ambrožić također ispred Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. Nakon održanih prezentacija organiziran je zajednički posjet parku Maksimir.

Drugi dan delegacija je posjetila tvrtku GDi GISDATA gdje je sudionike dočekao i pozdravi Leon Šagovac, predsjednik uprave te Vojkan Gavrilović koji je sudionicima uz ostale partnere predstavio niz inovativnih digitalnih rješenja za upravljanje gradom kao što su: SMART CITY HUB, sunčani potencijali, gospodarenje otpadom, energetski atlas te brojne druge primjere. Nakon toga uslijedio je posjet lokaciji Sljeme u Sesvetama na kojoj se provodi projekt proGIreg - terapijski vrt, modernizacija urbanog vrta, modularna urbana farma, pješačko biciklistička staza, a gdje se nalazi i Info point samog projekta. U sklopu posjete predstavnici Udruge Zelene i Plave Sesvete organizirali su sadnju četiri japanska stabla te kreirali Japanski kutak.

Treći dan predviđen je za raspravu i eventualna dodatna pitanja u prostorima ZgForuma, nakon čega se delegacija uputila za Rijeku.
 

Aktualno