clanak False

S Okruglog stola "Sigurnost u prometu"

Okrugli stol Sigurnost u prometu održan sinoć na Tribini grada Zagreba, na Kaptolu, rezultirao je zaključkom da prometna kultura u Zagrebu, kao jedan od preduvjeta sigurnosti, nije na zavidnom nivou...
19.01.2011.


Okrugli stol Sigurnost u prometu održan sinoć na Tribini grada Zagreba, na Kaptolu, rezultirao je zaključkom da prometna kultura u Zagrebu, kao jedan od preduvjeta sigurnosti, nije na zavidnom nivou, da treba puno raditi na edukaciji i preventivi, te da se zajedničkim djelovanjem svih mjerodavnih institucija može učiniti puno kako bi što manje ljudi, zbog bilo kojeg razloga, stradavalo u prometu.

Okrugli stol prva je aktivnost novoosnovane Zaklade Ivana Škreb koja će se baviti upravo sigurnošću u prometu, edukacijom mladih, ali i drugih dobnih skupina, te organiziranjem raznih promotivnih manifestacija.

Skup je otvorila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je naglasila da Grad oduvijek podupire ovakve aktivnosti i nastojanje ljudi da promijene stvari na bolje. Spomenula je da je prije tri godine, također u organizaciji Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, održan sličan okrugli stol: Zebra - Plenum o sigurnosti u Zagrebu, a koji je, baš kao i ovaj, okupio relevantne eminentne stručnjake. Osim Mirjane i Ivice Škreb, osnivače Zaklade kojima je ovo, nakon predstavljanja na konferenciji za novinare, prvi nastup u javnosti, na Okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Policijske uprave zagrebačke, Prometnog fakulteta, ZET-a, Savjeta mladih, Foruma mladih, Mreže mladih i drugi.

Inače, kako je izložio Viktor Forijan iz PUZ-a, pješaci najviše stradavaju na pješačkim prijelazima, žrtve su najčešće osobe starije dobi, dok mlađi najčešće pogibaju ili su ozlijeđeni u funkciji vozača, odnosno putnika. Nesreće se uglavnom događaju zbog neprilagođene brzine ili utjecaja alkohola, a, među ostalim, čulo se i to da svake tri sekunde negdje u svijetu jedna osoba izgubi život u prometu.

Vezani članci:

Konferencija za novinare: Predstavljanje Zaklade Ivana Škreb

Zebra - Plenum o sigurnosti u Zagrebu


Gradske vijesti - 2011.