clanak False

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba

27.04.2020.
(Hina/ www.zagreb.hr) - Tijekom vikenda u Zagrebu su na koronavirus testirane 222 osobe i nema novih slučajeva zaraze, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite poručivši da opreza nikad dovoljno tijekom relaksacije epidemioloških mjera. 

"Tijekom vikenda u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo provedena su 222 testiranja te nema novih pozitivnih nalaza. Ukupno je do sada testirano 6170 osoba. U karanteni je jedna osoba, a psihološku pomoć zatražilo je 107 osoba", rekla je voditeljica službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vanja Tešić na konferenciji za novinare. 

Preliminarno pregledano 82 posto objekata

Zagreb do danas ima 462 oboljele osobe, gotovo podjednako oboljelih je muškaraca (229) i žena (233). Najviše oboljelih je u dobi od 50 do 59 godina, a oporavljenih je 286, odnosno 62 posto.

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata Dario Krnjaković rekao je kako je od 17.946 objekata za koje su predani zahtjevi preliminarno pregledano njih 14.674, odnosno 82 posto.
Ostali radovi se usklađuju s planovima ZET-a i fazama reaktivacije tramvajskog prometa. 

Predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević-Žgela rekla je da prema informacijama s terena nema nikakvih problema oko ponovne uspostave javnog gradskog prijevoza. Dozatori za dezinfekciju su u svim vozilima, a putnici se pridržavaju svih naputaka i uglavnom nose maske.

"Na 111 linija raspoređeno je 130 autobusa, no pratimo prometnu potražnju pa ćemo prema potrebi povećati kapacitete, odnosno broj autobusa", rekla je. 

Pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić izvijestio je da su tijekom vikenda uklonili 458 tona građevinskog otpada i 27 tona glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica. 

Načelnik policijske uprave zagrebačke Marko Rašić izvijestio je kako je zabilježeno osam slučajeva kršenja samoizolacije, a podnijet će kaznenu prijavu protiv ženske osobe koja je svojim susjedima zatajila da je pozitivna na koronavirus i s njima svakodnevno komunicirala. 

Bandić: Pridržavajte se propisanih mjera u javnom prijevozu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić građane je zamolio da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera u javnom prijevozu.

Vezano za normaliziranje nastave u školama i obnove škola nakon potresa, rekao je da se iz dana u dan mijenjaju podaci o oštećenim zgradama u Zagrebu. 

"Tvrdim da će do početka školske godine svi vrtići, osnovne i srednje škole funkcionirati i da nitko neće ostati bez školske klupe. Bit će malih poteškoća jer su na dvije škole i dva vrtića crvene naljepnice. Ostale žute se svakodnevno pretvaraju u zelene", istaknuo je Bandić.

U 97 ili 98 posto slučajeva djeca će ići u svoje škole, a ostali učenici će pohađati nastavu u školama koje rade u jednoj smjeni te će biti organiziran prijevoz autobusima dok se ne uspostavi normalan tijek stvari.  


Izvješće o štetama na odgojno - obrazovnim objektima možete pogledati ovdje
 

 


 

Gradske vijesti - 2020.