clanak False

Ususret Međunarodnom danu bijelog štapa

Uz prigodni program pod nazivom Tko gleda a tko vidi ? kao središnji događaj obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa najavljen je trodnevni skup Mreže slijepih žena koji će, kao počasni predsjednik Udruge slijepih, sutra otvoriti gradonačelnik Milan Bandić.
13.10.2011.

 
Uoči Međunarodnog dana bijelog štapa (15. listopada), u Muzeju Grada Zagreba održana je konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić i ravnatelj MGZ-a Vinko Ivić.

Uz prigodni program pod nazivom Tko gleda a tko vidi ? kao središnji događaj najavljen je trodnevni skup Mreže slijepih žena koji će, kao počasni predsjednik Udruge slijepih, sutra u prostorima Udruge u Draškovićevoj otvoriti gradonačelnik Milan Bandić.

Slijepe osobe, kao i druge osobe s invaliditetima, često se susreću s diskriminacijom u društvu, iako to pojedinci u društvenoj zajednici ne čine namjerno, rekao je Perić, te poručio: Međunarodni dan bijelog štapa nije prigoda u kojoj mi slijepi tražimo pomoć, nego je prigoda u kojoj pomažemo vama. Dopustite da vas oslobodimo predrasuda. Sljepoća ne smije biti glavna karakteristika čovjeka.

Perić je također istaknuo da je jedan od većih problema zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba, naglašavajući pritom kao pozitivan primjer to što je Grad Zagreb, na inicijativu gradonačelnika Bandića, zaposlio njih 20-ak. Zaposliti jednu slijepu osobu znači riješiti jedan život i sudbinu, ne samo te osobe nego i njezine obitelji, naglasio je, te se zahvalio Gradskoj upravi na takvom potezu, koji je, prema Periću, bez presedana u svijetu.

Zamjenica Pavičić Vukičević naglasila je, među ostalim, da je Zagreb visoko na ljestvici pristupačnosti za osobe s invaliditetom, te da će i dalje činiti sve potrebno kako bi se našim sugrađanima, što je više moguće, olakšala svakodnevica.


Gradske vijesti - 2011.