clanak False

Zagrebačka filharmonija u Rimu

24.01.2020.
Sinoć u dvorani Auditorium, veličanstvenog arhitektonskog zdanja Academie Santa Cecilie u Rimu, održao se koncert Zagrebačke filharmonije kojim je obilježen početak hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije.
 
Gradonačelnik Milan Bandić je prilikom otvorenja koncerta pozdravio okupljene te podsjetio na višegodišnje prijateljstvo Rima i Zagreba, koje je formalizirano 2012. godine. Izrazio je zadovoljstvo što će Zagrebačka filharmonija po prvi put gostovati u Rimu pod dirigentskom palicom maestra Dawida Runtza. 
 
„Želio bih zahvaliti svima koji su poduprli realizaciju ovog projekta, a posebice onima koji su sudjelovali u organizaciji – našim večerašnjim domaćinima, rimskom Auditoriumu, Gradu Rimu, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici i Zagrebačkoj filharmoniji. Počašćen smo što sam večeras s vama u jednom od najprestižnijih prostora u Rimu“, rekao je gradonačelnik.
 
Podsjetio je da će se Zagreb tijekom narednih šest mjeseci bogatim kulturnim programom predstaviti u Rimu, Milanu, Trstu i Lisabonu. Govoreći o gotovo stopedesetogodišnjoj tradiciji vrhunskog muziciranja Zagrebačke filharmonije, zaželio je svima ugodnu večer uz univerzalni jezik glazbe bez jezičnih barijera. „Moja je želja da ovaj opus dočara barem dio vrhunskih dostignuća hrvatske glazbene umjetnosti u europskim umjetničkim okvirima. Italija i Hrvatska su geografski, kulturološki i povijesno isprepletene te vjerujem da će nas večerašnji koncert dodatno povezati i približiti“, zaključio je.
 
Prigodnim govorom obratio se i veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Nj. E. Jasen Mesić. Izrazio je nade da će večerašnja izvedba Zagrebačke filharmonije biti prilika za zbližavanje. „Za njih je velik izazov, kao i za nas zemlje Unije, pronaći zajednički jezik među nama i s drugima, na kojem se možemo prepoznati i shvatiti. Glazba nas večeras ujedinjuje u ovoj ideji, potičući nas na ponovno otkrivanje našeg zajedničkog podrijetla i kulture koju dijelimo, kao osnove zajedničke sadašnjosti i budućnosti.“
 

Aktivnosti