clanak False

Zagrebački hackathon u ZgForumu

24.04.2017.

Natjecanje mladih stručnjaka u programiranju "Zagreb hackathon" održano je 21. i 22. travnja 2017. godine u ZgForumu. Hackathon je održan u sklopu EU projekta SocialCar u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba u suradnji s Razvojnom agencijom Zagreb, Youth For Public Transport (Y4PT) Foundation, Fakultetom prometnih znanosti, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i Zagrebačkim holdingom, podružnicom ZET. Sudionici hackathona bili su studenti i mladi inženjeri, a uvjet je bio da budu stariji od 18 godina.

Hackathon je riječ nastala od termina „hack“ u značenju inovativnog programiranja i „marathon“, a označava događanje u trajanju od nekoliko sati do tjedan dana, na kojem kompjutorski programeri i drugi mladi stručnjaci koji se bave razvojem kompjutorskih programa osmišljaju inovativna rješenja uz zajedničku temu. Zagrebački hackathon trajao je 24 sata a tema mu je bila urbana mobilnost. Cilj zagrebačkog hackathona bio je izrada inovativnih rješenja u prometnom sustavu Grada Zagreba, s naglaskom na javni prijevoz i zajedničko korištenje osobnih automobila (carpooling). I u drugim gradovima partnerima u EU projektu SocialCar održani su hackathoni ili slična događanja.

Nakon dvadesetčetverosatnog rada, mladi su programeri pred žirijem prezentirali svoja rješenja za održivi promet u Zagrebu. Žiri je djelovao u sljedećem sastavu: iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada pročelnica Sanja Cvjetko Jerković te Ana Magdić i Matija Vuger, g Dinko Butković iz ZET-a, te voditeljica projekta Tehnološki park Zagreb, Ivana Čuljak iz Razvojne agencije Zagreb. Prijedlozi su se ocjenjivali prema tome u kojoj mjeri zadovoljavaju određene kriterije: Kvaliteta i način prezentacije, ideja i inovativnost, aplikacija / program / koncept, mogućnosti implementiranja u praksi, mogućnosti implementiranja na šire područje, ekologija i održivi razvoj. Žiri je dodijelio prvu nagradu ekipi „Prženi lignjuni“ a drugu je nagradu dobila ekipa „ITS team“. Prvonagrađena ekipa osmislila je aplikaciju koja objedinjuje stanje u svim oblicima prometa u gradu, te korisnicima predlaže najekonomičniji način putovanja, dok je drugonagrađena ekipa predložila sustav „pametnih okretišta“.

Nagrada za prvoplasirani i drugoplasirani tim je Program predinkubacije u Tehnološkom parku Zagreb. Tako će mladi programeri dobiti stručne savjete i edukaciju iz područja poduzetništva, 10 sati mentoriranja iz područja bliskog natjecateljima i njihovom proizvodu, te korištenje prostora za rad u novim prostorima Tehnološkog parka Zagreb.
Jedan član pobjedničkog tima imat će priliku sudjelovati, uz osiguran besplatan prijevoz (povratna zrakoplovna karta ekonomske klase), džeparac i zajednički smještaj, u finalu „Global transport hackatona“ u Montrealu, Quebec, Kanada, organiziranog od strane Youth For Public Transport (Y4PT) Foundationa, koje će se održati tijekom „UITP Global Public Transport Summita 2017“ od 15. do 17. svibnja 2017.
Zagrebački je hackathon uživo prenošen putem Twittera Grada Zagreba, uz pomoć aplikacije Periscope, te dalje putem komunikacijskih kanala EU projekta SocialCar, čime je postignuta veća lokalna i međunarodna vidljivost projektnih aktivnosti.
 
 

 
 

 


Aktivnosti