clanak False

ZgForum: predstavljen natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje bloka Badel

22.12.2011.

 ZgForum: predstavljen natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje bloka Badel

U novootvorenom ZgForumu u Gajevoj 27 je  danas, 22. prosinca 2011. predstavljen natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje Bloka Badel, koji je predstavila pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo. Ugovor o provedbi natječaja potpisali su Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika, u ime Grada Zagreba kao raspisivača i investitora, i Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba (DAZ-a), kao provoditelj i organizator natječaja.

Grad Zagreb je, kao većinski vlasnik prostora u obuhvatu bloka, odlučio započeti proces uređenja bloka Badel, kao jedne od posljednjih nedovršenih lokacija u Donjem gradu. Uređenje bloka ujedno će predstavljati dovršetak urbane preobrazbe šireg prostora Kvaternikovog trga, započetog još 80-tih godina uređenjem novoga parka i stambenog kvarta, a nastavljenog dovršetkom i preseljenjem tržnice i uređivanjem Kvaternikovog trga.

Za blok Badel odabrana je forma anketnog natječaja, kao najpogodnija vrsta natječaja, jer se njime mogu istražiti mogući koncepti, sadržaji i kapacitet bloka, a na temelju ograničenja iz konzervatorskih smjernica, GUP-a i prostornih mogućnosti lokacije. Rezultati natječaja bit će podloga za javnu diskusiju, za pronalaženje i pregovaranje sa strateškim ulagačima te za izradu detaljnog plana uređenja.

Natječaj za Blok Badel bit će prvi hrvatski urbanističko-arhitektonski natječaj proveden u potpunosti putem interneta i na taj način otvoren natjecateljima - arhitektima iz cijelog svijeta. Provedba javnog, anketnog, međunarodnog natječaja tako će, osim odabira najkvalitetnijih rješenja, ispuniti i zadaću međunarodne promocije hrvatske arhitektonske scene, ali i Grada Zagreba kao lokacije za nova ulaganja.

Uređenje bloka Badel trebalo bi dati poticaj afirmaciji Kvaternikovog trga u donjogradskom tkivu, nadamo se i oživljavanju poteza Martićeve i Vlaške. Želja nam je da se taj socijalni prostor, prostor u kojem se nalazimo i družimo, proširi s ove uske zone, danas koncentrirane oko Trga bana Jelačića, na širi donjogradski prostor. Jedan od ciljeva natječaja je i obnova nekadašnje destilerije i njeno privođenje novoj, javnoj namjeni.

 

Slika 1, slika 2, slika 3

 


Aktivnosti