clanak False

13. listopada - Gradski stožer predložio nove epidemiološke mjere za Zagreb

13.10.2020.

Nove epidemiološke mjere za Zagreb

U protekla 24 sata su zabilježene 84 novooboljele osobe od SARS-CoV-2, a u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ je provedeno 1 139 testiranja te je za 748 osoba izrečena mjera samoizolacije, izvijestili su iz Gradskog stožera civilne zaštite.

Od ukupnog broja novooboljelih, 31-no ih je zasada s negativnom epidemiološkom anamnezom, 34-vero su kontakti s COVID+osobama, za dvoje je izgledno da su se virusu izložili na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a osmero su strani državljani. Kod jedne je osobe moguća izloženost tijekom izlaska, kod dviju tijekom godišnjeg odmora, a kod jedne vjerojatno tijekom hospitalizacije. Obrada pet osoba je još u tijeku (jedna je strani državljanin). Također, među pozitivnim nema korisnika niti djelatnika domova za starije osobe na zagrebačkome području, no tijekom jučerašnjeg dana je utvrđena pozitivnost kod pet osnovnoškolaca, šest srednjoškolaca te jednog njegovatelja. Mjera samoizolacije je određena za 103 osnovnoškolca i za 145 srednjoškolaca. U karantenskim prostorima Grada Zagreba se trenutno nalazi 27 osoba. U Zagrebu je aktivno 935 slučaja, a 4 189 osoba je u samoizolaciji.

Nove epidemiološke mjere za Zagreb

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na području Zagreba te nastavno na mjere koje je jučer donio Nacionalni stožer, gradski stožer je na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", a uz suglasnost gradonačelnika Milana Bandića, predložio program mjera za grad Zagreb:

Obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima (u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja).

Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.

Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.

Povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć s obzirom na kapacitete Zagrebačkog električnog tramvaja.

Pojačanje mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u gradu Zagrebu, (ispred HNK, ispred ugostiteljskih objekata, u studentskim naseljima i drugdje).

Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera.

U domovima za stare i nemoćne kojima je vlasnik Grad Zagreba, gdje god je moguće, organizirati smjenski rad.

Također, Gradski stožer predložit će Nacionalnom stožeru donošenje dodatnih mjera za pružatelje socijalnih usluga smještaja za starije i teško bolesne odrasle osobe na području Grada Zagreba za razdoblje od dva tjedna. Na inicijativu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ predlaže se:

- Obustaviti posjete korisnicima

- Obustaviti izlazak korisnika izvan prostora pružatelja usluge smještaja (uključuje povremene svakodnevne, jednodnevne odlaske u obitelj, na izlete i sl.)

- Omogućiti odlazak u obitelj duže od 5 dana uz obvezu dostavu negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te obveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana po povratku kod pružatelja usluge

- Omogućiti izlazak korisnika u vanjski prostor pružatelja usluge (okućnica, terasa i sl.) uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke distance (1,5 m)

- Ograničiti rad ugostiteljskih objekata isključivo za korisnike i zaposlenike pružatelja socijalne usluge, ukoliko se ugostiteljska usluga pruža u prostoru koji nema zasebni ulaz

- Omogućiti rad ostalim zakupnicima prostora kod pružatelja usluge s obvezom organizacije rada na način da se odredi vrijeme kada su usluge dostupne isključivo korisnicima smještaja uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme

Od 24. listopada 30% veći kapacitet javnog prijevoza prema grobljima


Zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić je apelirala na pridržavanje svih epidemioloških mjera pa je potom najavila 30%-tno povećanje voznih kapaciteta javnoga gradskog prijevoza prema grobljima od 24. listopada, odnosno uoči Svih svetih. "Molimo sugrađane da odlazak na groblja pomno planiraju kako bi izbjegli najveće gužve i kako bi zaštitili vlastito zdravlje i zdravlje svih nas."Odluka Stožera civilne zaštite RH o ograničavanju društvenih okupljanja (pdf)
 

Gradske vijesti - 2020.