clanak False

Cjelodnevni boravak Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Josip

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. otvorio je danas cjelodnevnoi boravak u Bolničkoj cesti 1  - dislociranu jedinicu Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Josip.
10.02.2010.

Novouređene prostorije


Vesela popevka Lepi ti je Zagreb grad, u izvedbi KUD-a Stenjevec, orila se danas u Bolničkoj cesti broj 1 gdje je upriličeno svečano otvaranje cjelodnevnog boravka Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Josip. Ovu dislociranu jedinicu objekta Doma sv. Josip otvorio je gradonačelnik Milan Bandić. Moderna i u skladu sa svjetskim standardima opremljena ustanova, čija je izgradnja u potpunosti financirana iz proračunskih sredstava Grada Zagreba (7 milijuna kuna), omogućila je da se na kvalitetan način riješi već dulji niz godina prisutan problem stvaranja pritiska na domove umirovljenika i čime se nastoji izbjeći prerana institucionalizacija starijih osoba.

Cjelodnevni boravak je pogodan za smještaj 40 korisnika starije životne dobi koji u svome stanu ne mogu namiriti osnovne životne potrebe te im je potrebna pomoć drugih osoba, a u njegovom se sklopu nalazi i tehnološki suvremeno opremljena domska kuhinja koja ima kapacitet od oko 200 obroka dnevno koja se dostavljaju starijim osobama u njihove kuće. Osim tih usluga boravak još pruža usluge prijevoza, brige o zdravlju, njege, usluge socijalnog rada i radnih aktivnosti, organiziranje slobodnog vremena kroz razne igre koje se odvijaju u funkcionalno uređenoj blagovaonici koja pruža doživljaj doma i toplog ljudskog ambijenta.

Napomenimo i to da se cijena usluge boravka kreće oko 1700 kuna mjesečno, usluga prijevoza iznosi 210 kuna, dostave doručka 12 kuna, a ručak za korisnike je 14 kuna.

Inače, u Zagrebu ima 16,9% starijih od 65 godina, a svaka peta osoba starije životne dobi ovisna je o tuđoj njezi i pomoći.


Gradske vijesti - 2010.