clanak False

Dom za starije osobe Trešnjevka uštedit će skoro pola milijuna kuna godišnje kroz energetsku obnovu sufinanciranu sredstvima Europske unije i Grada Zagreba

18.12.2019.


U utorak 17. prosinca održana je konferencija za medije povodom energetske obnove Doma za starije osobe Trešnjevka. Konferenciji su nazočili Ivančica Balenović, ravnateljica Doma Trešnjevka te iz Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša pomoćnica pročelnice Melita Borić i voditeljica projekta Đurđica Veselin.

Ravnateljica Doma Ivančica Balenović primjećuje prve pozitivne promjene nastale na samom početku obnove: „Mi se veselimo ovome, jer ovo za Dom ima jako velik značaj. Dom je iz 1927. i do sada nije bilo značajnih obnova. Posebno po zimi smo osjećali kako je bilo hladno, a sada već vidimo pozitivne pomake zbog nove fasade i stolarije. Na računima za energente već je vidljiva ušteda, a našim korisnicima je toplo i ugodno“.

„Zadovoljni korisnici, zadovoljna Gradska uprava! Provedbom Programa energetske obnove zgrada javne namjene planirane investicije od 805.000.000 kuna ne samo da smanjujemo energetsku potrošnju i emisije CO2, nego stvaramo zdraviji i ugodniji okoliš za korisnike. Osim toga, pokretanjem investicija za energetsku obnovu, lokalno gospodarstvo je dobilo značajan inicijalan poticaj kroz kreiranja novih poslovnih mogućnosti, novih radnih mjesta, doprinos u pozitivnim ekonomskim pomacima i poticanju gospodarskog razvoja u cjelini“, izjavila je Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.
 
„Projekt za energetsku obnovu ovog Doma napravljen je još u studenom 2014. i zadovoljni smo što ćemo postići planirane uštede od 78%, kao i napraviti ugodnije okruženje za boravak korisnika“, istaknula je voditeljica projekta Đurđica Veselin.

Projekt energetske obnove zgrada javne namjene provodi Grad Zagreb prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. (referentni broj Ugovora – KK.04.2.1.04.0433), sklopljenog s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijednost projekta iznosi 5.955.971,25 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 3.014.735,62 kn. Vrijeme trajanja projekta je od studenog 2018. do srpnja 2020.

Najstariji dio zgrade Doma Trešnjevka izgrađen je 1936. a u obnovu su uključeni i dijelovi izgrađeni između 1953. i 1956. Zgrada ima tri etaže, ukupne grijane površine od 6.244,38 m2. Godišnja potreba za toplinskom energijom prema fizici zgrade iznosi 847,75 MWh/a i ima energetski razred E. Nakon energetske obnove potreba za grijanje trebala bi se smanjiti za 650,00 MWh/a godišnje (76%), čime bi zgrada prešla u energetski razred B. Time bi se postigla i značajna financijska ušteda za energente i održavanje zgrade, procijenjena na 455.000,00 kn godišnje, što je iznimno bitno za poslovanje u zgradama javne namjene.

Projektom je planirano cjelovito rješenje poboljšanja energetskih karakteristika zgrade, koje uključuje niz mjera energetske učinkovitosti. Ugradit će se toplinska izolacija vanjskih zidova ETICS sustavom s pločama od kamene vune debljine 16 cm. Izvršit će se toplinska izolacija poda ispod kosog krova, ravnog prohodnog krova, kosog krova i ravnog neprohodnog krova s tvrdim pločama od kamene vune debljine 20 cm. Postojeća stolarija i bravarija zamijenit će se energetski učinkovitom PVC-stolarijom i PVC-bravarijom ostakljenom dvoslojnim izo staklom, s koeficijentom toplinske provodljivosti 1,16 W/m2K. Uvest će se i energetski učinkovita rasvjeta te ugraditi termostatski radijatorski ventili, kao i implementirati daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode.
 
Provedenom energetskom obnovom utjecat će se i na okoliš, smanjenim emisijama CO2 za 195,00 t/godišnje. Sama zgrada dobiti će znatno poboljšane energetske karakteristike, uz smanjene troškove za energente, kao i za redovno održavanje zgrade.

Ipak, posebnu važnost ima podizanje ugodnosti boravka u zgradi, s obzirom da su korisnici zgrade starije osobe čiji je to dom.


Arhiva