clanak False

Gradonačelnik otvorio izložbu "Žive smo"

10.03.2020.
Gradonačelnik Milan Bandić je u Auli Gradske uprave otvorio izložbu fotografija Žive smo njemačke autorice Cornelije Suhan. Izložbeni postav čini 11 panela s 12 fotografija bosanskohercegovačkih žena koje su preživjele rat u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1995.

Žene s fotografija su ujedno korisnice programa Udruženja Snaga žene, u čijoj je organizaciji postavljena izložba koja se može pogledati do 20. ožujka.

Gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo da se radi o izložbi, odnosno o svojevrsnome poklonu Zagrepčankama za Međunarodni dan žena. ''U gradu koji svoju multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost istinski živi, ova izložba nosi posebnu težinu! Želio bih zahvaliti predsjednici Udruženja, gospođi Branki Antić Štauber i svim hrabrim ženama koju su tu s nama, kazao je gradonačelnik Bandić.

Predsjednica Branka Antić Štauber je rekla da se izložbom želi izazvati empatičnost prema žrtvama kojima je potrebna psihološka pomoć i socijalizacija,  ukazati na probleme u izgradnji postkonfliktnog društvu i na nužnost progona počinitelja kaznenih djela. ''Ovim ženama smo tijekom radne terapije omogućili i socioekonomsku rehabilitaciju. Naime, osobe zarobljene siromaštvom često nisu u stanju brinuti o ostalim aspektima života jer su prisiljene skrbiti o egzistenciji!''.

Udruženje Snaga žene od 1999. djeluje u Tuzlanskome kantonu te u istočnoj Republici Srpskoj i u drugim krajevima BiH, a pruža psihološku, socijalnu, medicinsku, pedagošku i pravnu pomoć ženama, posebice adolescenticama koje su pretrpjele različita ratna i postratna traumatska iskustva.

Njemačka umjetnica Cornelija Suhan i predsjednica sestrinskog udruženja u Dortmundu već 18 godina s Udruženjem Snaga žene surađuje na programima podrške bosanskohercegovačkim ženama u zacjeljivanja ratnih trauma.

Gradske vijesti - 2020.