clanak False

Gradonačelnik prvim potezom otvorio novogodišnji šahovski turnir

02.01.2020.
Danas je u Zagrebačkome šahovskom savezu u Masarykovoj ulici gradonačelnik Milan Bandić pozdravio prisutne i prvim potezom otvorio tradicionalni novogodišnji šahovski turnir 57.  Memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovičića. Gradonačelniku je predsjednik Zagrebačkoga šahovskog sveza Nenad Škare uručio Zahvalnicu s potpisima 12-orice svjetskih velemajstora koji su nastupili na prošlogodišnjem Turniru mira, jednom od najvećih šahovskih priredbi u Zagrebu i Hrvatskoj.

Gradonačelnik Bandić je svim sudionicima zaželio mnogo uspjeha u igri i dobar provod na najboljem europskom Adventu, naglašavajući da je Zagreb oduvijek bio grad športa i šaha.
Predsjednik Nenad Škare je kazao da iako nismo zemlja koja u šah ulaže kao primjerice Indija ili Kina, po rezultatima na međunarodnim turnirima se redovito svrstavamo među prvih 15 zemalja.
Nama je to na golemi ponos jer velemajstorom se ne postaje prekonoći. Mladi sve više pokazuju interes za ovu vrstu igre, a i niz je klubova specijalizirano za rad s najmlađim sudionicima. 

Memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića, kolokvijalno nazvan MEGA prema tvrtki koja je godinama bila njegov glavni sponzor i čije je ime nosio prije negoli je postao memorijalan je najstariji brzopotezni šahovski turnir u Europi s ritmom i sustavom igranja: brzopotezni turnir s 3 minute po igraču + 2 sekunde za svaki potez, Bergerov sustav prema pravilima FIDE za brzopotezni šah, a okuplja ponajbolje šahiste iz regije.

Natječu se velemajstori, a uz hrvatske,  sudjeluju slovenski, mađarski i bosanskohercegovački.

Gradske vijesti - 2020.