clanak False

Hrvatski dan nepušenja

Svake osme sekunde jedna osoba na svijetu umre od bolesti povezane s pušenjem, što je 1/5 ukupne smrtnosti – poražavajuće su brojke, koje je iznijela zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević na današnjoj presici Ureda za zdravstvo...

17.02.2010.

Svake osme sekunde jedna osoba na svijetu umre od bolesti povezane s pušenjem, što je 1/5 ukupne smrtnosti – poražavajuće su brojke, koje je iznijela zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević na današnjoj presici Ureda za zdravstvo upriličenoj u suradnji s eminentnim stručnjacima s područja zdravstva u Hotelu Dubrovnik, a u povodu Hrvatskog dana nepušenja - Dana bez duhanskog dima.

Konferencija je bila tek uvod u javnozdravstvenu akciju namijenjenu građanima, a u sklopu koje je organizirana spirometrija, mjerenje krvnog tlaka, određivanje kisika i ugljičnog monoksida u krvi, određivanje indeksa pušenja i procjene rizika od obolijevanja od pušačkih bolesti te, među ostalim, savjetovanje s liječnicima pulmolozima.

Na presici se čulo i to da se hrvatski Dan nepušenja već osmu godinu zaredom obilježava na prvi dan korizme, što je, smatraju organizatori, dobar motiv da se pušači ostave tog poroka i da im svaki novi dan bude bez dima i cigareta.

Upravo s tim ciljem pušači su pozvani da se odazovu na besplatni pregled u Polikliniku za bolesti dišnog sustava Zagreb, svakog radnog dana od 12 do 14 i od 17 do 19 sati. Naime, Grad Zagreb je 2007. pokrenuo Program ranog otkrivanja raka pluća i KOPB-a za aktivne pušače u dobi od 40 do 60 godina koji se provodi u spomenutoj poliklinici u Ulici Prilaz baruna Filipovića 11. Pročelnik GU za zdravstvo Zvonimir Šostar spomenuo je i to da je zadovoljan dosadašnjim odazivom sugrađana. Kroz program je, čulo se, prošlo njih 1040.

S obzirom na to da čak 81 posto ispitanika želi prestati pušiti i biti ovisnik o nikotinu i za ovu je godinu najavljena Škola nepušenja na Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar pri Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, koja se zasniva na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja.

Osim Škole nepušenja, Grad Zagreb i Hrvatsko torakalno društvo osnivaju Zakladu Hrvatska kuća disanja čiji je cilj povećati svijest građana o bolestima prsnog koša i pluća, prije svega o malignim bolestima, ali i unaprijediti prevenciju i liječenje te pružiti podršku oboljelima u ostvarivanju zdravstvene skrbi, a koja bi prema riječima prof. dr.sc Miroslava Samardžije počela s radom kroz par mjeseci.


Gradske vijesti - 2010.