clanak False

Postrojavanje specijalističkih postrojbi Civilne zaštite Grada Zagreba

Pravodobna intervencija u kriznim situacijama, kod potresa i poplava, požara i izvanrednih stanja – briga su i obveza svih jedinica lokalne uprave, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić  prilikom postrojavanja specijalističkih postrojbi Civilne zaštite Grada Zagreba.

15.09.2011.


Pravodobna intervencija u kriznim situacijama, kod potresa i poplava, požara i izvanrednih stanja – briga su i obveza svih jedinica lokalne uprave, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić na zagrebačkom jezeru Bundek prilikom postrojavanja specijalističkih postrojbi Civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje iz ruševina.

Dobra suradnja između Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Civilne zaštite nužna je za brzu reakciju kao što su i razrađeni programi, izrađeni planovi te formiranje postrojbi po gradskim četvrtima, rekao je Bandić.

Naime, postrojba broji 13 USAR (Urban Search and Rescue) timova za spašavanje iz ruševina koji su ustrojeni prema međunarodnim standardima, a koji se mogu brzo mobilizirati na teren u četiri određena zborna mjesta, VP Dubrava, VP Jankomir, VP Novi Zagreb i donja postaja žičare. Sveukupno postrojbe broje 3.500 uniformiranih pripadnika, među kojima su profesionalni spašavatelji, vatrogasci, speleolozi, medicinski tehničari, logističari, radio operateri, vodiči s potražnim psima i volonteri koji su prošli obuku.

Prva postrojavanje specijalističkih postrojbi organizirana je u sklopu Konferencije posvećene civilnoj zaštiti u 21. stoljeću, koju je nešto ranije, u Staroj gradskoj vijećnici, otvorila zamjenica gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukučević.

Na otvorenju su prisustvovali predstavnici hrvatskih gradova, županija i stranih ambasada sa sjedištem u Zagrebu.


Gradske vijesti - 2011.