clanak False

Pozivom na preventivne preglede i cijepljenje obilježen Dan mimoza

27.01.2024.
U Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice 2024., u suorganizaciji Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a uz podršku Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, u interakciji s građanima, uz podjelu informativnih materijala i cvijeta mimoze te prikupljanjem donacija kojima se pomaže rad Hrvatske lige protiv raka, danas je na Trgu Petra Preradovića održana javnozdravstvena akcija „Dan mimoza 2024“.
 
Upućujući poziv ženama na redovite preventivne ginekološke preglede,  ali i svim mladima do 25 godina starosti da, posredstvom aplikacije Terminko.hr, u Centru za zdravlje mladih  rezerviraju  svoj termin za cijepljenje protiv HPV-a, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, ujedno i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom  mr. sc. Lora Vidović je kazala: „U cilju eliminacije raka vrata maternice i očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja Grad Zagreb ulaže značajna sredstva u brojne dodatne zdravstvene sadržaje. Unaprijedili smo besplatne usluge za mlade u okviru kojeg sufinanciramo provedbu aktivnosti cijepljenja protiv HPV infekcije, besplatne ginekološke preglede, dva puta tjedno, za sve studentice do 29 godina koje nemaju izabranog ginekologa ili žive izvan svog mjesta prebivališta kao i aktivnosti testiranja na spolne bolesti.
Tijekom 2023. je kroz rad Savjetovališta za prevenciju HPV-a i ostalih SPI te očuvanje reproduktivnog zdravlja adolescenata Centra za zdravlje mladih provedeno 718 preventivnih ginekoloških pregleda i konzultacija, 256 savjetovanja školskog liječnika te je cijepljeno 444 djevojaka i 97 mladića (prve, druge i treće doze), a ukupno je aplicirano 817 doza.
Usluge ginekoloških pregleda studentica provodi i Služba za školsku i sveučilišnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na lokaciji, Mirogojska 16 gdje je ginekološkim pregledima obuhvaćeno dodatnih 294 studentica.
 
„Za navedene aktivnosti u Proračunu Grada Zagreba za 2024. osigurali smo preko 80.000,00 eura te očekujemo se da barem 90 % svih djevojčica mlađih od 15 godina cijepli protiv HPV-a, a 70 % žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.“, zaključila je pročelnica.
Cilj događanja je bio podići svijest javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi se zahvaljujući preventivnim mjerama smanjila smrtnost od ove zloćudne bolesti.
 

Aktualnosti/događanja