clanak False

Stožer civilne zaštite_u Zagrebu nema novooboljelih

23.04.2020.
(Hina) - Tijekom proteklog dana, u Zagrebu nije zabilježen nijedan novoobljeli od koronavirusa, što je prvi put od 25. veljače, a jutrošnji potresi nisu uzrokovali veću štetu, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite.

"Tijekom jučerašnjeg dana nije bilo nijednog novozaraženog", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

Jučer je testirano 255 građana, među kojima je zaraza potvrđena kod pet od prije testiranih osoba, a ukupno je od zaraze koronavirusom ozdravilo 213 osoba. 

Do sada je pruženo 4728 savjetovanja u vidu pružanja psihološke pomoći, dok su dežurni epidemiolozi od početka koronakrize zaprimili 17.500 poziva građana.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić izvijestila je kako je od 21. travnja obavljen nadzor u 38 objekata koji pružaju socijalnih usluge smještaja za starije osobe. 

U kontroli provedbe uputa HZJZ-a za sprječavanje širenja koronavirusa u domovima za starije nije utvrđen niti jedan veći prijestup, izvijestila je Galić. 

Iz Policijske uprave zagrebačke izvijestili su da su proteklog dana zabilježena četiri slučaja kršenja mjera samoizolacije.

Utvrđeno je i kršenje mjere ograničenja rada u trgovina, a radi se o benzinskoj postaji koja je nakon 17 sati prodavala robu široke potrošnje osobama koje nisu kupile gorivo.

Kalinić: Nema većih oštećenja nakon jutrošnjih potresa

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić izvijestio je da su jutros u Zagrebu zabilježena tri potresa, prvi jačine 3,2 prema Richteru, drugi 2,3 i treći 1,6 prema Richteru.

"Nije bilo većih oštećenja, tu i tamo poneki poziv i nešto malo žbuke je popadalo tamo gdje su i prije bila oštećenja. Od velikog potresa, koji smo imali 22. ožujka, zabilježeno je preko tisuću potresa", kazao je Kalinić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je to prvi put od 25. veljače, kada je registrirana prva zaražena osoba, da nema novozaraženih koronavirusom, što je pozitivno. 

Nacionalni stožer civilne zaštite, dodao je Bandić, dao je dopuštenje za prodaju jagoda na štandovima u Zagrebu. Prodaja jagoda na 127 lokacija počinje sutra. 

Bandić je najavio da će o kronologiji događaja vezanih za Imunološki zavod unazad sedam godina informirati sve sastavnice hrvatske vlasti, čiji su predstavnici zadnjih dana izjavili da je spas Imunološkog od strateškog interesa za Hrvatsku. 

Izrazio je zadovoljstvo što je, sudeći prema nedavnim izjavama najodgovornijih u Hrvatskoj, "konačno postignut konsenzus". 

Bandić nije želio komentirati procjene stručnjaka o tome da je u potresu 22. ožujka u Zagrebu nastala šteta od oko 42 milijarde kuna.

"Ne mogu govoriti napamet. Utvrdili smo razinu štete tek u dvije trećine objekata, a aproksimacija nije metoda moga djelovanja", ustvrdio je.
 

Gradske vijesti - 2020.