clanak False

Svjetski dan zdravlja

Nizom aktivnosti koje su počele danas i trajat će do srijede, 14. travnja, Zagreb se, priključuje obilježavanju 7. travnja, Svjetskog dana zdravlja.

07.04.2010.

Pod motom 1000 gradova 1000 života i s temom Urbanizacija i zdravlje, šezdesetu godinu zaredom, 7. travnja, obilježit će se Svjetski dan zdravlja. Na poziv Svjetske zdravstvene organizacije u globalnoj kampanji na razne će načine sudjelovati 1303 grada iz 128 zemalja.

Grad Zagreb dobio je Certifikat Svjetske zdravstvene organizacije čime je i službeno potvrđeno njegovo sudjelovanje u kampanji 1000 gradova 1000 života.
Čulo se to na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi koju je sazvao pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar da bi najavio niz aktivnosti u Tjednu zdravlja koji je upravo počeo, a trajat će do srijede, 14. travnja. Radi promocije zdravlja, jedna od novosti jest i proglašenje Šampiona zdravlja, osobe koju će izabrati građani, a koja svojim djelovanjem podiže svijest među ljudima u svojoj okolini, o različitim problemima koji utječu na zdravlje.
Tako će u nedjelju, 11. travnja, od 10 do 14 sati, biti zatvorene ulice Masarykova – Teslina – Amruševa - Trg Nikole Šubića Zrinjskog.

Oko 50 posto ljudi u svijetu živi u gradovima, s time da postotak i dalje raste, a, kako se moglo čuti, očekuje se da će do 2030. šest do 10 osoba živjeti u gradu, a do 2050. taj će broj porasti na sedam do 10 osoba. Koliko god život u urbanoj sredini ima svoje prednosti, upravo ona nosi i određene zdravstvene rizike, kao što su povećana izloženost faktorima iz okoliša, zagađenju zraka, vode, povećane izloženosti zaraznim bolestima, prometnim nezgodama i mnogim drugima.

Kako bi Grad Zagreb bio primjer drugim gradovima, jedna od glavnih zadaća jest osigurati i održivu mobilnost, kao jednu od ključnih komponenti zdravoga grada. Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje Jadranka Veselić Bruvo istaknula je kako Ured, radi traženja rješenja za unapređivanje mobilnosti u Zagrebu, sudjeluje u nizu europskih projekata za održivu mobilnost, kao što su Civitas Elan, Presto i Traiblazer. Svi se ovi projekti bave održivom i zdravom mobilnošću u gradovima, a njihovi se rezultati, osim dijelova koji se direktno primjenjuju u praksi, ugrađuju u planske dokumente kao što je i Zagrebplan.

Više o Svjetskom danu zdravlja  


Gradske vijesti - 2010.