clanak False

Tjedan pažnje na poremećaje prehrane

U povodu obilježavanja Tjedna pažnje na poremećaje u prehrani, u zgradi gradske uprave jutros je održana konferencija za novinare u organizaciji GU za zdravstvo i u suradnji sa stručnjacima s raznih područja medicine.
03.02.2010.

U povodu obilježavanja Tjedna pažnje na poremećaje u prehrani, u zgradi gradske uprave jutros je održana konferencija za novinare u organizaciji GU za zdravstvo u suradnji sa stručnjacima s raznih područja medicine.

Kako se moglo čuti, u našoj zemlji oko 50 tisuća mladih, djece i studenata pati od nekog poremećaja prehrane a najčešće su to anoreksija i bulimija, bolesti koje dovode do teškog narušavanja zdravlja i posljedica za organizam.

U razloge sve prisutnijeg poremećaja prehrane u mladih, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević ubrojila je pritisak okoline i želju da budu što bolje prihvaćeni u društvu te utjecaj modne industrije , a pročelnik za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar preventivu i edukaciju izdvaja kao jednu od ključnih mjera za prevenciju tih bolesti. 

Ana i Mia u Maloj sceni

Na tom tragu, a s ciljem podizanja svijesti o opasnostima poremećaja prehrane, suradnja Ureda za zdravstvo i branitelje s Uredom za obrazovanje, kulturu i šport urodia je odličnom kombinacijom s programom kazališta Mala scena koje je postavilo zanimljivu i od samog početka dobro prihvaćenu predstavu Ana i Mia koja na specifičan način približava tematiku bulimije i anoreksije sa svim dubiozama i prolemima koje ih prate. Predstava će poslužiti u edukativne svrhe, a kako ističe ravnateljica Kazališta Vitomira Lončar, osim organiziranih školskih posjeta sedmih i osmih razreda koji počinju u četvrtak, 4. veljače, svi zainteresirani predstavu mogu pogledati svake subote do kraja ožujka.

Mr.sc. Orjena Žaja Franulović, pedijatrica u KB Sestre Milosrdnice, istaknula je da se poremećaji u prehrani najčešće dešavaju kod mladih između 12 i 19 godine, iako ih je sve više i mlađe dobi, a najmlađa liječena bolesnica imala je samo četiri godine. Liječenje je kompleksno i dugotrajna i treba se obavljati u specijaliziranim odjelima gdje oboljelima uz ostale medicinske stručnjake pomažu pedijatri i psiholozi.


Gradske vijesti - 2010.