clanak False

U Zagrebu je 28 novoozaraženih koronavirusom

25.06.2020.
(Hina) - U Zagrebu je 28 novoozaraženih koronavirusom, a od toga je njih 17 iz Psihijatrijske  bolnice "Sveti Ivan" u kojoj je ukupno 21 pozitivna osoba, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon sjednice Gradskog stožera civilne zaštite. 

U Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u zagrebačkom Jankovima je ukupno 21 osoba pozitivna na koronavirus - 16 pacijenata i pet medicinskih sestara i tehničara.

"Kada oduzmemo ovaj broj pozitivnih slučajeva iz Psihijatrijske bolnice 'Sveti Ivan', 11 je pozitivnih slučajeva u Zagrebu. Od tih 11, četiri slučajeva su iz samoizolacije, dakle poznat je izvor zaraze, tri su importirana što iz BiH, što iz Srbije, dva su povezana sa boravkom u noćnom klubu, a za još dva slučaja provodi se intenzivni epidemiološki izvid, istražuje se put zaraze", rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.  

Istaknula je da su u proteklih 24 sata proveli 256 testiranja, te da imaju 28 novih slučajeva, a posljedično tome 80 osoba dobilo je mjere samoizolacije.

 "Ukupno u Zagrebu imamo 79 aktivnih slučajeva i 571 građanin ima obaveznu mjeru samoizolacije", rekla je.

"Tijekom jučerašnjeg dana i danas imamo pogoršanje epidemiološke situacije koja je zapravo postala složenija", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. 

Naglasio je da su u Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" poduzete sve mjere nužne u takvim situacijama, a riječ je o paviljonu koji je potpuno izoliran. Svi bolesnici su u stabilnom stanju i nisu na respiratoru.

"Međutim, pratit ćemo razvoj i činiti ono što je nužno u ovakvim situacijama", rekao je Jeleč. 

Šikić je istaknula i da je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" predložio obvezno nošenje maski za zaposlenike ugostiteljskih objekata kao i obavezno pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koja se odnose na rad ugostiteljskih objekata, a podrazumijevaju obaveznu distancu između stolova, korištenje dezinfekcijskih sredstava i sve druge propisane mjere. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će se u svim mjesnim odborima od 8 do 20 sati svaki dan osim nedjelje umirovljenicima, ali svim ostalim građanima dijeliti maske. Maske će se također građanima dijeliti u Crvenom križu - u Ilici 223  i Sigetu 18.

Maske su distribuirane i za djelatnike dječjih vrtića te djelatnike i korisnike pučkih kuhinja te u paketima koje dijele osobama s invaliditetom.

Također sve vozačice i vozači u tramvajima i autobusima ZET-a morat će nositi maske, jednako kao i svi putnici, rekao je Bandić.  

Dodao je  da će se svim građanima koji obavljaju radove obnove svojih domova oštećenih u potresu, građevinski otpad odvoziti besplatno.   

Gradske vijesti - 2020.