clanak False

Zagreb bez novooboljelih / U rujnu otvorenje Žičare i Spomenika domovini

01.06.2020.
U posljednja 24 sata u Zagrebu nema novooboljelih od Covida-19 te je ovo već 11. dan bez novih slučajeva. Trenutačno je u Zagrebu osmero pozitivnih na koronavirus, bez evidentiranih kršenja mjera Nacionalnog stožera i bez novoodređenih mjera samoizolacije. Zahvaljujući ovakvoj situaciji, ovog tjedna prestaju raditi trijažne ambulante domova zdravlja pa će se testiranja obavljati samo u NZZJZ Dr. Andrija Štampar. U Zagrebu je do danas testirano više od 13 000 osoba, što je najviše u Hrvatskoj.

Statičari i nadalje pregledavaju objekte oštećene u potresu. Tijekom jučerašnjeg dana ih je pregledano 1 119, odnosno sveukupno 22 707. Radi utvrđivanja vlastitih prava, građani su podnijeli 985 zahtjeva za izdavanje potvrda o izvršenome brzinskom pregledu oštećenih objekata, a izdano je 915 rješenja. U tijeku su radovi u Ulici Franje Račkog, a narednog tjedna na redu su radovi u Šoštarićevoj ulici i na Ribnjaku, u smjeru Mihaljevca. Odvozi se i građevinski otpad, a dosada je s 8 106 lokacija prikupljeno 19 451,60 tona.

Nakon što je sugrađanima ponovo zahvalio na samodisciplini, gradonačelnik je zahvalio i  ustanovama i institucijama što poduzimaju sve preventivne mjere da ovako pozitivan, odnosno negativan rezultat ostane.

Gradonačelnik se osvrnuo na Spomenik domovini i na Žičaru čiji se završetak predviđao za Dan Grada, ali, kako je objasnio, projekti kasne zbog situacije s koronavirusom.
Spomenik domovini je zahtijevan projekt čija je staklena stijena naručena iz Kine, a brusit će se u Češkoj. Još nam je samo to ostalo, 95% projekta je gotovo, rekao je gradonačelnik i objasnio da se trenutno uređuje zeleni tepih oko spomenika, a južna strana spomenika biti će iluminirana igrom svjetla i vode. Otvorenje se očekuje u rujnu ove godine. Slično je i sa Žičarom. Početkom srpnja bi trebala biti organizirana probna vožnja u 38 modernih gondola koje bi trebale napraviti svoj prvi krug u duljini od 10 km, a u rujnu bi kompletan projekt trebao biti gotov. 

Gradske vijesti - 2020.