clanak False

34. Zagreb salon

06.11.2012.


Čestitavši Fotoklubu Zagreb na 120. obljetnici osnutka i svim dosadašnjim međunarodnim uspjesima,
zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je večeras u Muzeju Mimara 34. Zagreb salon, međunarodnu izložbu fotografija. Na prigodnoj svečanosti, gradonačelnik je uručio Trofej Grada Zagreba Daliboru Talajiću. 

(Hina) - Međunarodna izložba fotografija - 34. Zagreb salon, na kojoj je u organizaciji Fotokluba Zagreb, izloženo 120 primljenih i nagrađenih fotografija, otvorena je večeras u Muzeju Mimara, a najboljim autorima uručene su plakete i priznanja.
Međunarodna federacija za fotografsku umjetnost - FIAP i Fotoklub Zagreb dodijelili su nagrade na dvije razine, za pojedinačna ostvarenja te za kolekcije s četiri fotografije u nizu. Za pojedinačne fotografije Zlatnu plaketu FIAP-a dobio je Robert Mataković iz Hrvatske za rad "We Are One", a srebrnu i brončanu dvije hrvatske autorice - Vesna Đukić i Rina Vukobratović. 

Za kolekcije Zlatnu plaketu osvojio je indonežanski fotograf Hengki Lee za niz "Equinox", srebrnu Sandra Tomljenović, a brončanu Davor Bolant, oboje iz Hrvatske. Fotoklub Zagreb je u pojedinačnoj kategoriji Daliboru Talajiću dodijelio Trofej Grada Zagreba za "Kavanu Mozart", Zlatnu plaketu Valentini Bunić iz Hrvatske za rad "Magic", srebrnu Damiru Tiljku i Slavku Radmanu, obojici autorima iz Hrvatske, a brončanu Hengki Leeu, Trondu M. Skaretu (Norveška) te još jednoj domaćoj umjetnici Maji Midžor. 

Njihov Grand Prix za kolekciju osvojio je slovenski fotograf Matej Peljhan za "Power of Advertising", Zlatnu plaketu Slavko Radman, srebrnu Petar Sabol iz Hrvatske, a brončanu Baris Barlas iz Turske. Ove godine na Salon se prijavilo 360 autora iz 46 zemalja, s 1090 fotografija, a primljeno je 117 radova 53 autora iz 16 zemalja. Radove je odabrao međunarodni žiri s istaknutim fotografkinjama, umjetnicama i povjesničarkama umjetnosti iz SAD-a, Srbije, Finske i Hrvatske. 

U svojoj 102 dugoj i sjajnoj povijesti Zagreb salon se održao 34 puta, uz prekide zbog dvaju svjetskih ratova, a kako se od kraja šezdesetih predstavlja i u ostalim gradovima dosad je bilo ukupno 90 izložaba u dvadeset gradova, istaknuo je dugogodišnji tajnik Salona Vladko Lozić.
Damir Tiljak, predsjednik Fotokluba Zagreb, ustvrdio je kako je Salon ove godine organizacijski krenuo dalje, fotografije su primane u digitalnom obliku, napravljena je web stranica, a krenulo se i u 'brendiranje' Zagreb salona kao specifičnog proizvoda vezanog uz Hrvatsku i Zagreb.
Zahvaljujući tome što su izrađivane iz digitalnih datoteka pristiglih putem interneta, ove će se godine pedesetak najbolje ocijenjenih fotografija moći izložiti i u Rijeci, Sisku, Šibeniku, Varaždinu, Zadru.

Izložba će biti otvorena do 25. studenog. 

Čestitavši Fotoklubu Zagreb na 120. obljetnici osnutka i svim dosadašnjim međunarodnim uspjesima, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je izložbu i rekao kako je njihova visoka obljetnica najbolja "razglednica na pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju".


Gradske vijesti - 2012.