clanak False

Zvučni vodič za slijepe

29.11.2012.


U okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, danas je u prostorijama Udruge slijepih Zagreb predstavljen Zvučni vodič kroz Grad Zagreb za slijepe osobe, čiju je realizaciju financirao Grad Zagreb, kao dio projekta Grad Zagreb – pristupačan osobama s invaliditetom, u suradnji s Udrugom slijepih i tvrtkom Tiflo globus d.o.o. iz Čakovca, koja je izradila vodič.

U ime gradonačelnika Milana Bandića prisutne je pozdravila pomoćnica pročelnice za osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić, te je podsjetila da početak cijele priče seže još u 2011., kada je Grad Zagreb donio Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju 2011. do 2015., a Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom izradio publikaciju „Grad Zagreb - pristupačan osobama s invaliditetom“, s pregledom pristupačnih ustanova u gradu Zagrebu za osobe s invaliditetom.

Izrada zvučnog vodiča bio je sljedeći korak, budući da su osobama oštećenog vida potrebne i upute kako i na koji način doći do određenog mjesta te kako prepoznati da su stigle na odredište. S tim ciljem, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pokrenuo je inicijativu i financirao izdavanje navedene publikacije u zvučnoj tehnici, odnosno izradu zvučnog vodiča koji je u skladu s potrebama populacije slijepih i slabovidnih osoba.

Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj, a svodi se na digitalnu kartu i GPS navigaciju (aplikacija Loadstone GPS) koja je besplatna i podešena za instaliranje na mobitel. Ili jednostavnije, Vodič je skup baza podataka u kojima su pohranjeni orijentiri,oznake i trase. Orijentiri su točke definirane u prostoru koje upućuju na objekte od općeg značaja, tramvajska i autobusna stajališta, raskrižja, prijelaze…Imenovani su prepoznatljivim i informativnim nazivima. Orijentiri se otkrivaju pomoću GPS prijemnika i programa za navigaciju instaliranog na mobitelu korisnika potpomognutog čitačem zaslona ili povećalom zaslona. Pritom mobitel ne gubi svoje osnovne funkcije.

U okviru predstavljanja vodiča, predsjednica Lions kluba Grič dodijelila je šest GPS prijemnika slijepim osobama koji su pribavljeni zahvaljujući akcijama te humanitarne organizacije.


Gradske vijesti - 2012.