clanak False

50. obljetnica Fakulteta političkih znanosti

07.11.2012.


 (HINA) Sa svečane sjednice Fakultetskog vijeća Fakulteta političkih znanosti (FPZ) Sveučilišta u Zagrebu, održane u sveučilišnu Rektoratu u povodu 50. obljetnice FPZ-a, danas su slavljenici i njihovi ugledni gosti, među kojima i predsjednik Ivo Josipović, uputili apel da taj fakultet što prije radi i svoje obljetnice slavi u novoj zgradi u sveučilišnom kampusu na Borongaju. 

Jednodušno su za to apelirali i dekan FPZ-a Nenad Zakošek, rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je bio student FPZ-a, a istaknuo je i odgovornost Zagreba za to što fakultet još radi u neprimjerenim uvjetima. 

Svečana sjednica Fakultetskog vijeća bila je središnji događaj ovotjedne proslave kojom FPZ obilježava pola stoljeća svoga djelovanja, a tijekom tih 50 godina, ustrajao je da se, kako je rekao Josipović, studiraju političke znanosti, a ne politika. Predsjednik je pozvao slavljenike da daju aktivan
prinos i reformi znanosti i visokog obrazovanja koju smatra vrlo važnom. Zbog iznimnoga doprinosa radu fakulteta i hrvatskoga društva u cjelini predsjednik Josipović odlikovao je četvoricu uglednih profesora FPZ-a Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića i to visoko dličje uručio akademiku Zvonku Posavcu i trojici professora emeritusa: Ivanu Prpiću, Davoru Rodinu i Ivanu Šiberu. Dekan Zakošek primio je pak od predsjednika Josipovića priznanje FPZ-u za izniman doprinos razvoju društva i znanosti povodom 50. obljetnice rada. U ime laureata zahvalio je profesor
Davor Rodin rekavši da je 50 godina FPZ-a "često bio artistički pothvat hodanja po žici postavljenoj iznad trga na kojemu su mnogi čekali da padne" te podsjetio da je FPZ dva put u svojoj povijesti bio pred zatvaranjem - 1972. zbog navodnoga 'desnog skretanja', a 20 godina kasnije zbog navodnoga 'lijevog skretanja". 

Dekan Zakošek sažeo je pak u nekoliko točaka rezultate djelovanja FPZ-a i kao prvi naveo da se politologija studirala kao znanstvena disciplina i kao takva se razvijala u međunarodnome kontekstu. Isto tako, afirmirao se i studij politologije, studij novinarstva osnovan je 1971., a fakultet od 1964.
objavljuje i časopis "Politička misao". Kao veliki izazov i šansu za budućnost dekan 'vidi' u skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju i smatra da će stručne ekspertize politologa i novinara biti važne za dobro pozicioniranje Hrvatske u EU.
Ministar Jovanović rekao je pak da većina građana sigurno politiku ne vidi kao znanost te podsjetio da ju je slavni filozof Aristotel smatrao kraljicom znanosti. Za današnju svečanost pripremio je i malu statistiku koju je podijelio s nazočnima - da u Hrvatskome saboru 109 zastupnika ima visoku stručnu spremu, među njima je 17 politologa - 13 ih je u SDP-u, četiri u oporbi, a ukupno je šest žena. Jovanović smatra da bi politologa trebalo biti više, a kao 'mali doprinos' Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta demokraciji spomenuo je eksperimentalno uvođenje predmeta građanski odgoj i obrazovanje.
Na svečanosti su dodijeljene i dekanove nagrade najboljim studentima preddiplomskih i diplomskih studija politologije i novinarstva, prikazan je dokumentarni filma o 50 godina postojanja Fakulteta, a predavanja su održali dvojica istaknutih politologa profesori Claus Offe i Damir Grubiša.
Fakultet političkih znanosti proslavlja 50. obljetnicu nizom događaja od 5. do 9. studenog i ugostio je mnoge ugledne profesore politologije i novinarstva iz Hrvatske i svijeta, priređene su tri tematske međunarodne konferencije, a eksperimentalno emitiranje počela je Televizija Student.


Gradske vijesti - 2012.