clanak False

Aktualno u GSGZ - Razmjena iskustava mjesne samouprave

10.02.2010.

MALE KOMUNALNE AKCIJE ALI I DRUGE BOGATE AKTIVNOSTI U VIJEĆIMA GRADSKIH ČETVRTI

2. sjednica Koordinacije gradonačelnika, predsjednika Gradske skupštine i predsjednika vijeća gradskih četvrti (VGČ), održat će se u petak, 12. veljače 2010. u 10 sati, u prostoru Gradske skupštine. Tema ove koordinacije bit će Prijedlog poslovnika o radu Koordinacije gradonačelnika, predsjednika GSGZ i predsjednika VGČ. Isto tako tema će biti definiranje uloga i zadataka gradskih četvrti i mjesnih odbora
(MO) na obavljanju poslova utvrđenih Statutom Grada Zagreba. „Želja nam je da učinimo novi korak ka stvarnoj decentralizaciji u gradu Zagrebu, želimo da i organizacijski i suštinski VGČ i MO budu most skupštine i gradske uprave do naših građana“ izjavio je Boris Šprem, predsjednik GSGZ uoči koordinacije.

Naime MO su neposredno uz građane, mogu osluškivati njihove potrebe, inicijative i strukturirati ih u informacije tako da budu od pomoći gradskoj upravi pri traženju rješenja na dobrobit građana. MO i VGČ prvi mogu uočiti dobra rješenja ali i kritične točke na svojem teritoriju. „Drago bi mi bilo da komuniciramo s građanima u oba smjera, dakle da im tijela mjesne samouprave tumače aktivnosti uprave i skupštine, gradske aktualnosti, ali da i nama kroz ta tijela građani mogu aktivno predlagati. Tako primjerice, do 26. veljače tijela mjesne samouprave mogu predložiti i kandidate za nagradu Grada Zagreba. Ukratko, osim malih komunalnih akcija kojima se uspješno bave, tijela mjesne samouprave imaju još prostora za djelovanje“ zaključio je Šprem.
Isto tako MO i VGČ mogu informirati građane o aktivnostima uprave i skupštine te im na najneposredniji način tumačiti planove, upozoriti ih na određene aktualnosti.
Želja GSGZ je da građane i preko njihovih MO kao i VGČ može pozvati primjerice, i na izložbe u prostoru skupštine kao i na druge događaje organizirane u ime građana i za njih. Inače u prizemlju skupštinskog prostora u Galeriji Kristofor Stanković građani mogu pogledati izložbe likovnih umjetnika tokom čitave godine.