clanak False

Žene braniteljice na prijemu u palači Dverce

10.03.2010.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba (GSGZ), Boris Šprem ugostio je na prijemu žene braniteljice u prigodi 8. ožujka, te naglasio da je Zagreb dao ogroman doprinos Domovinskom ratu, a zagrebačke braniteljice bile na svim hrvatskim bojišnicama. Iako je datum simbolično odabran, te se prijem tradicionalno održava na Međunarodni dan žena, rad gradske uprave čitave je godine usmjeren na obitelji branitelja, naglasila je Jelena Pavičić Vukičević, dogradonačelnica Zagreba.
Zahvalivši na pozivu, Biserka Pavešić u ime okupljenih braniteljica naglasila je da joj je drago što postoji percepcija gradskih vlasti da su žene aktivno sudjelovale u ratu i zahvalila na prijemu. Dodala je da nakon što je u GSGZ dodijeljena nagrada "najzagrepčanki“, na prijemu imaju priliku doći do izražaja i ostale najzagrepčanke, sudionice Domovinskog rata, te pokazati da u Zagrebu postoji niz žena koje se zalažu za sve ono što simbolizira Dan žena, koji je bio povod okupljanju.
"Nije vrijeme za šutnju, za zahvale, već za aktivne doprinose… " naglasila je Ljiljana Canjuga, i dodala da još uvijek ne možemo biti zadovoljni sa statusom i odnosom društva prema braniteljicama ili udovicama. "Još smo obavezne da utiremo put drugim generacijama žena koje dolaze iza nas, … i prema životima 103 poginule braniteljice, 14 tisuća žena invalida, 1100 udovica koje još uvijek ne znaju što se dogodilo s njihovim najmilijima…", izjavila je Canjuga.
Inače ženske braniteljske udruge na različite načine su aktivne u društvenom životu. Udruga Žene u domovinskom ratu posvetila se izdavanju knjiga "Žene iz Domovinskog rata", kojih je dosad objavljeno osam, a u pripremi su još dvije - o Vukovaru i Dubrovniku. "Važno je znati da su žene prve apelirale na traženje miroljubivog rješenja sukoba, te su još u siječnju 1991. poslale "Apel Kadijeviću", u kojem traže put za izbjegavanje ratnog sukoba“ naglasila je Marija Slišković, predsjednica ove udruge.