clanak False

Održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo

26.04.2010.

 U Gradskoj skupštini Grada Zagreba u ponedjeljak, 26. travnja 2010. održana je tematska sjednica Odbora za zdravstvo o poslovanju zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Grad Zagreb.
Nakon provedene sadržajne rasprave Odbor je donio tri zaključka. Upravna vijeća zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Grad Zagreb, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti (Narodne novine 150/08 i 155/09) trebaju zatražiti pismena očitovanja ravnatelja o razlozima negativnog rezultata u poslovanju za 2009. godinu, ako ga je u dotičnoj ustanovi bilo.
Isto tako zaključak je da nakon temeljite analize očitovanja ravnatelja o razlozima negativnog rezultata u poslovanju upravna vijeća trebaju donijeti odluke sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Jedan od zaključaka je da imajući u vidu ozbiljnost ukupne gospodarske situacije, Odbor za zdravstvo GSGZ traži od Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje da ažurnije i rigorozno prati poslovanja zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Grad Zagreb, te da najmanje jednom godišnje o tome pismeno izvijesti Odbor za zdravstvo.
"Kvalitetan rad svih skupštinskih odbora preduvjet je kvalitetnog rada čitave Skupštine. Inicijativa za tematskom sjednicom o zdravstvu stoga je pokazatelj i ostalim odborima kako treba raditi da bi se došlo do sustavnih odluka u nekom području. U zdravstvu treba doći do toga da bude u funkciji pacijenata, a svu zakonsku regulativu koja će to pospješiti, mogu predložiti Saboru oni skupštinski zastupnici koji su ujedno i saborski zastupnici" - naglasio je Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba. "Dobar način za postizanje kvalitetnih odluka je i dobra suradnja izvršne vlasti sa skupštinom, te je u tome primjer dobra suradnja Ureda za zdravstvo i branitelje i GSGZ", dodao je predsjednik Šprem.
Sudionici sjednice dobili su iscrpne materijale o rezultatima rada svih zdravstvenih ustanova u kojima Grad Zagreba ima vlasnički udio. Usprkos krizi, ima načina da se unaprijede uvjeti rada te je mnoštvo neiskorištenih nekretnina u vlasništvu Grada pravi izlaz, na primjer, za one zdravstvene ustanove koje moraju sada skupo unajmljivati prostor u kojem djeluju. Grad Zagreb izdvaja oko 58 % sredstava za zdravstvo usmjerenih u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Zanimljivo je da najmanji postotak izdvajanja u neku ustanovu u kojoj Grad ima vlasnički udjel iznosi 1, 7 %, a najveći čak 33 %, čulo se na sjednici.