clanak False

Bandić: Nadam se da će Gradska skupština ovaj put prihvatiti rebalans

24.10.2012.



(Hina / www.zagreb.hr) - Na redovitoj konferenciji za novinare koju saziva dan uoči zasjedanja Gradske skupštine, gradonačelnik Milan Bandić izrazio je nadu da će Gradska skupština ovaj put prihvatiti prijedlog rebalansa gradskog proračuna nakon što je u skupštinskoj proceduri u nekoliko navrata bio odbijen ili odgođen pa je Grad Zagreb i dalje na mjerama privremene obustave izvršavanja proračuna. 

Ustvrdio je da će Grad Zagreb funkcionirati i bez usvajanja rebalansa, no, dodao je, "s tim bi bilo lakše". Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić upozorio je da je Grad na privremenim mjerama već šest mjeseci.

"Već mi ih je dosta, ovo su treće", naglasio je Kojić priznajući da postoje problemi s isplatom plaća u domovima umirovljenika zbog, naveo je, izmjena zakona koji je u nepovoljniji položaj stavio Grad Zagreb u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave kad je riječ o korištenju decentraliziranih sredstava. 

Problem je u 337 milijuna kuna decentraliziranih sredstava koje potražuje država odnosno Ministarstvo financija i prijeti blokadom gradskog proračuna zbog čega su, podsjetio je, išli prema Upravnom i prema Ustavnom sudu, a predložili su i Gradskoj skupštini da podnese zahtjev Ustavnom sudu o usklađenosti uredbe o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije lokalne i područne (regionalne) samouprave od 2008. do 2011. "Bizarno je da u Gradskoj skupštini ne štite interese Grada Zagreba", ocijenio je. 

Gradonačelnik Bandić poručio je pak: "Ako nam ne mogu pomoći, neka nam ne odmažu. Stječe se dojam da se mi zalažemo za novce poreznih obveznika Grada Zagreba, a oni da ti novci završe u državnoj kasi. U to ne želim vjerovati", kazao je i dodao da je i tom moguće po principu - mi smo kontra, ako to Bandić zastupa - te poručio gradskim zastupnicima da su onda i kontra sebe i interesa građana Zagreba, koje bi trebali zastupati jer su tu i izabrani. 

Dodao je i da po tom pitanju nije optimist. "Mislim da će se ponašati onako kako im partija naloži. Pa i dosad su se tako ponašali", kazao je Bandić navodeći kako "neki sjede na dva stolca, i u Skupštini i u Saboru, pa se ne mogu odlučiti", što, dodao je, nije dobro. 

Rebalansom proračuna predlažu se prihodi od 6,7 milijardi kuna i rashodi od 6,64 milijardi kuna odnosno smanjenje prihoda za 138,7 milijuna i rashoda za 198,7 milijuna uz istovremeno dodavanje iznosa od 118 milijuna kuna od naplaćene naknade za pročišćavanje otpadnih voda. 

Bandić je najavio da će po hitnom postupku nastojati u Gradsku skupštinu vratiti odluku o prodaji stanova u gradskom vlasništvu koja je usuglašena sa skupštinskim amandmanima zatraženima proljetos, ali bez novih uvjeta dvaju skupštinskih odbora koji su prošlog tjedna zatražili da se isključi mogućnost da gradski stan mogu otkupiti i oni koji su u njega nasilno ušli. 

Podsjetio je da je u 1200 stanova najviše branitelja i socijalno ugroženih. "Oni nisu privilegirani, a ne bi trebali biti ni isključeni iz mogućnosti da se natječu za kupnju stana", kazao je Bandić i dodao kako je to rješenje za ljude koji su 20 godina u gradskom stanu koje čeka već pet godina. "Što ćemo s 1200 obitelji, gdje ćemo s njima? Hvatam se za slamku i jedina želja mi je da taj prijedlog sutra bude prihvaćen", kazao je Bandić. Priložio je i odgovor Ministarstva branitelja u kojem podržava konačno rješenje pitanja legalizacije korištenja stanova u gradskom vlasništvu. 

Novinari su se zanimali i za novi sustav funkcioniranja manifestacija pod šatorom na Trgu bana Jelačića budući da će dio poslova, prema najavama, preuzeti Obrtnička komora Zagreb. 

"Jelačić plac nije mjesto gdje će se ubirati profit nego mjesto predbožićnih i božićnih događanja poput onih u Beču, Budimpešti i Bruxellesu", kazao je Bandić i dodao kako će glavni kriterij na natječaju kojeg provodi Obrtnička komora biti ponuđeni sadržaj, a ne cijena. Pohvalio se i da Zagreb bilježi 10 posto više dolazaka turista u prvih devet mjeseci ove godine nego u isto vrijeme lani i da je zagrebački Advent nedavno dobio nagradu za najbolju turističku manifestaciju na kontinentu. Naveo je i kako "nema svog kandidata za šator". "Nisam ga imao niti ću ga imati", dodao je. 

Na pitanje što sa Maksimirskim stadionom, Bandić je ponovio kako je to naslijeđeni problem te da još od 2000. ne zna što raditi s time. "To se počelo raditi od krova, a ne od temelja i zato je tako završilo", rekao je i dodao kako unatoč uloženih 380 milijuna kuna nije riješen ni problem sanacije niti dovršetka sjeverne tribine jer je "pritisnut stampedom napada" od toga morao odustati, a odustalo se i od referenduma jer ga nije podržala Gradska skupština. "Čekamo bolja vremena", zaključio je zagrebački gradonačelnik.


Gradske vijesti - 2012.