clanak False

Bandić: u Holdingu se ponašaju kao pijani milijarderi

26.09.2012.



 (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je ustvrdio kako se članovi uprave Zagrebačkog holdinga na čelu s Ivom Čovićem s novcima poreznih obveznika ponašaju kao pijani milijarderi.

"U Zagrebačkom holdingu ponašaju se kao pijani milijarderi - prihodi su im u četiri godine pali skoro milijardu kuna, a materijalni troškovi i izdaci za plaće ostali su isti ili su se čak malo povećali", kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi navodeći kako na takvu politiku nema nikakvog upliva ni ingerencija, kao ni na izvješće Uprave Holdinga o poslovanju u 2011. godinu, koje će sutra biti na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Bandić je najavio da će se potruditi da dobije izvješće od 2006. do 2012. o ukupnim prihodima i rashodima Holdinga, posebice od 2008. do danas kada je nova uprava preuzela Holding, rekavši da se njihova filozofija poslovanja "može nazvati jednom riječju - nesposobnost".

Napomenuo je da već mjesecima bezuspješno traži reviziju u Holdingu, što je potvrdilo i Ministarstvo financija. "Da tamo sve štima, revizija bi već obavila svoj posao", kazao je te dodao da je naručio i analizu subvencija od 2006. do danas.

Na pitanje novinara hoće li zatražiti raspuštanje zagrebačke Gradske skupštine zbog najave da na sutrašnjoj sjednici neće prihvatiti prijedlog rebalansa proračuna, Bandić je odgovorio da neće "trčati pred rudo".

"Vidjet ćemo koje ćemo mjere poduzeti s obzirom na blokadu grada i neizvršavanje obveza gradskih zastupnika utvrđenih zakonom. Za sve postoji lijek, pa i za to", kazao je Bandić ne krijući ogorčenje takvim najavama. "To je neozbiljno, neodgovorno i sramotno", ocijenio je.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić kazao je da će izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2011. i polugodišnje proračunsko izvješće za 2012. biti prethodnica rebalansu na sutrašnjoj skupštinskoj sjednici. Po tom bi se rebalansu, u ovogodišnjem proračunu od 6,72 milijardi kuna, smanjili prihodi na 6,690 milijardi, a rashodi na 6,63 milijarde kuna.

Kojić upozorava da Grad Zagreb već pola godine funkcionira po mjerama privremene obustave izvršavanja proračuna za 2012., s ciljem uravnoteženja proračunske potrošnje. Podsjetio je da su nakon donošenja privremenih mjera, još u lipnju predložili rebalans koji je stajao tri mjeseca u skupštinskoj proceduri, a sad su inzistirali da bude uvršten u dnevni red jer privremene mjere ističu 30. rujna.

"Ako se rebalans ne donese, neće se srušiti svijet... da li će ponovno biti donesene privremene mjere, vidjet ćemo", kazao je. Naglasio je da od Gradske skupštine očekuje "zrno razuma" kako bi se rebalans ipak prihvatio tim više, navodi Kojić, što je prilagođen prihodovnoj situaciji u Zagrebu koja je "relativno stabilna i gotovo ista kao lani".

Naveo je da prihodi nisu veći jer je zakazao komunalni doprinos. Drugi razlog rebalansu su propisi Vlade vezani za decentralizirane funkcije koje smo dužni ugraditi u proračun, a treći 118 milijuna kuna koje su, za sada, ilegalno doznačeni Zagrebačkom holdingu i treba ih opravdati pozicijom u proračunu, naveo je Kojić ocjenjujući da će neprihvaćanje rebalansa stvoriti lanac ozbiljnih posljedica i poteškoća u postupku javne nabave i u funkcioniranju Grada Zagreba.

Kojić se osvrnuo i na neke tvrdnje u medijima da je Grad Zagreb u bankrotu. "Ne samo da nije u bankrotu nego odgovorno tvrdim da su financije Grada Zagreba od stabilnijih u Hrvatskoj", kazao je podsjetivši da su u uvjetima krize i recesije smanjili rashode za milijardu kuna, imaju solidne odnose sa socijalnim partnerima (sindikatima), svi prihodi, osim komunalnog doprinosa, su relativno stabilni, optimalna je likvidnost...", nabrojio je Kojić.

Komentirao je i nadzor Ministarstva financija nad gradskih proračunom i dodao da su dali primjedbe, no da nisu dobili odgovor, pa je, kako kaže, još više uvjeren da je 337 milijuna kuna gradski novac koje su građani za strogo namjensku potrebu - za decentralizirane funkcije - uplatili u gradski proračun. "Dobit ćemo taj spor u odnosu na Ministarstvo financija jer su to novci koji pripadaju građanima Zagreba", odlučan je Kojić.

Upitan za komentar zašto nije profunkcionirao parkirni sustav "park and ride" kod Paromlina, Bandić je rekao da nema šanse za uspjehom u Zagrebačkom holdingu odnosno, u ovom slučaju u podružnici Zagrebparkingu, sve dok se u gradskim tvrtkama politički kadrovira. "Sadašnji direktor Zagrebparkinga razumije se u parkiranje kao moja baka", ustvrdio je Bandić dodajući kako osobno ništa nema protiv njega, ali da je ondje poslan da obavi posao, ali za to nije kompetentan pa je izgubio tri-četiri milijuna kuna koliko je uloženo, a za što bi mogao snositi posljedice pa i završiti u zatvoru.

"Nigdje na svijetu nema da je gradonačelnik bez utjecaja nad poslovanjem trgovačkih društva u gradskom vlasništvu koja pružaju javne usluge", kazao je Bandić i podsjetio kako je, dok je ravnao trgovačkim društvima, 60 posto direktora na čelu tvrtki bilo vanstranačkih.


Gradske vijesti - 2012.