clanak False

"Inzistiramo i dalje na nezavisnoj reviziji poslovanja Holdinga"

03.10.2012.


(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovno je prozvao Gradsku skupštinu što nisu osnovali antikorupcijsko povjerenstvo te Zagrebački holding gdje se mjesecima ne može provesti revizija financijskih izvještaja iako Grad transferira više od dvije milijarde kuna proračunskih sredstava za javne usluge putem Holdinga.

"Inzistiramo i dalje na nezavisnoj reviziji poslovanja Holdinga jer dosadašnja korespodencija nema smisla", kazao je Bandić danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi odgovarajući tako i na pitanje novinara zašto o istoj temi progovara u nepuna dva tjedna.

Pročelnik Gradskog ureda za kontrolu Mirko Herak podsjetio je da je od ožujka do svibnja Holdingu najprije bilo sporno ide li revizija u pravo vrijeme, da bi se potom predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović ispričao, pa je objašnjeno da prikupljaju materijale, da bi tek potom dobili poziv na sastanak radi dogovora o sastanku. U rujnu smo, dodao je, dobili dopis i od Ministarstva financija kako je Grad dužan utvrditi troše li se novci u Holdingu zakonito i u skladu s namjenom.

Bandić je naveo da je jedna od zadaća gradonačelnika osigurati što bolje i jeftinije javne usluge građanima, no da ne želi biti odgovoran za ono u što nema uvida i na što ne može utjecati pitajući se zašto iz Holdinga ne žele nezavisnu reviziju.

"Ili imaju nečistu savjest ili nečiste račune", kazao je odbacujući tvrdnje iz Holdinga da za takvu reviziju nemaju novca kad bi ionako to platio Grad koji je sklopio ugovor s revizijskom tvrtkom "Audit" koja bi, s nekoliko svojih timova, obavila reviziju u Holdingu, od direkcije do podružnica.

Ocjenjujući rad Holdinga unazad nekoliko godina, Bandić je rekao kako u svijetu ne postoji uprava koja 500 gradskih stanova (u naselju Sopnica) ne bi za četiri godine prodala ili iznajmila. "Da im je to mamino i tatino itekako bi brinuli o tome", dodao je.

Napomenuo je da Grad Holdingu svaki mjesec "u kunu" plaća i kredite za izgradnju škola i vrtića, za nabavku autobusa i tramvaja te odbacio tvrdnje da su dužni Holdingu. "Ne samo da Grad nije dužan Holdingu nego je izvršio sve svoje obveze i to 102 posto", kazao je zagrebački gradonačelnik navodeći da su u obveze bili ukalkulirali i 10 do 15 posto više novca za manipulativne troškove.

Bandić je ustvrdio da je Uprava Holdinga prije četiri godine očito preuzela igračku s kojom "ne samo da se ne zna igrati, nego još nije pročitala uputstvo za upotrebu, pa ju još ne zna niti uključiti".

Zagrebački gradonačelnik ponovno je prozvao Gradsku skupštinu što još uvijek nije osnovala Antikorupcijsko povjerenstvo uz opravdanje da već postoji skupštinski Odbor za kontrolu, a u gradskoj upravi i Kontrolni ured.

"Javno ih prozivam i pitam zašto ne žele zaokružiti strategiju borbe protiv korupcije", poručio je Bandić te dodao da "transparentnosti i kontrole nikad dosta".

Herak je pak dodao da mu je žao što iz skupštinskog Odbora za kontrolu nisu iskoristili njihove stručne potencijale te kako nije u redu da ga predsjednik tog odbora neargumentirano naziva pročelnikom ureda za zataškavanje afera.


Gradske vijesti - 2012.