clanak False

Jutros počeo dvodnevni simpozij o gospodarenju otpadom

29.10.2012.

U nazočnosti visokih uzvanika, jutros je u Staroj gradskoj vijećnici počeo s radom 12. međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom koji se održava u organizaciji Grada Zagreba te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i Agencije za zaštitu okoliša. Riječ je o najvećem stručnom skupu o otpadu u ovom dijelu Europe na kojem sudjeluje više od 300 eminentnih stručnjaka iz zemlje i inozemstva.


Simpozij je otvorio ministar zaštite okoliša i prirode Mihajlo Zmajlović, a kao domaćin, uzvanike je pozdravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naglasivši da je Zagreb, kad se radi o gospodarenju otpadom, ljestvicu postavio visoko i da je već sada redoviti odvoz otpada osiguran za 99,83% stanovnika, što se, rekao je,  i prema europskim standardima svrstava u visoke razine usluge za domaćinstva. Gradonačelnik je spomenuo i to da se dva puta godišnje besplatno odvozi glomazni otpad iz svih dijelova grada, te da imamo devet reciklažnih dvorišta i dvije kompostane. No, kao i svaki sustav i ovaj naš zagrebački može se unaprijediti, na čemu mi intenzivno i radimo - zaključio je gradonačelnik dodavši da je osnovni cilj podizanje kvalitete usluge na zadovoljstvo građana - korisnika, a sve uz visoke ekološke standarde:


Unapređujući  sustav gospodarenja otpadom Zagreb se odlučio ispuniti najviše standarde uz korištenje najboljih dostupnih tehnologija u odnosu na troškove i ekološku prihvatljivost.
Polazimo od toga da svi proizvodimo otpad te smo svi i odgovorni za njegovo zbrinjavanje. Osnovni preduvjet za bilo kakve aktivnosti i radnje u cilju unapređenja sustava u području gospodarenja otpadom je sagledavanje i ocjena stanja za što su potrebni točni i vjerodostojni podaci. Zagreb je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je osigurano vaganje odnosno točnu izmjeru količina otpada koji se odlaže na zagrebačko odlagalište. Kontinuirano se izrađuje godišnja Bilanca otpada za Grad Zagreb što je polazna osnova za izradu dokumenata i tehničko/projektnih dokumentacija za apliciranje na natječaje iz Europskih i domaćih financijskih izvora. Radimo i na unapređenju kvalitete, kvantitete i usporedivosti podataka i informacija o otpadu u Gradu Zagrebu, koje su dio Informacijskog sustava zaštite okoliša Grada Zagreba
, rekao je, među ostalim, gradonačelnik Bandić zaželjevši sudionicima ovog eminentnog skupa uspješan rad i ugodan boravak u glavnome gradu Hrvatske. 


Vezani tekstovi: Konferencija za novinare: Najava 12. međunarodnog simpozija o gospodarenju otpadom


Gradske vijesti - 2012.