clanak False

Otvorenje Parka Grič

27.10.2017.
Nakon uređenja i revitalizacije, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je na svečanosti pripremljenoj u duhu starog Zagreba, Park Grič.

S velikom radošću danas otvaram novi – stari zagrebački Park Grič, na jednom od najljepših povijesnih zagrebačkih lokaliteta. Ovo je još jedan ponos grada, jedna od ishodišnih točaka Gornjega grada. Mjenjajmo grad svaki dan, a pritome čuvajmo njegov štih, ljepotu i staru patinu, naglasio je gradonačelnik.

U sklopu radova izvedena je  revitalizacija parka 19.-tog stoljeća na većem, istočnom dijelu parcele, a na zapadnom uz bedem je uređen dio parka s karakteristikama arheološkog parka, gdje su se prezentirali ostaci srednjovjekovnog bedema i kule te kraljevog dvora.
Povijesna matrica Parka revitalizirala se karakterističnim zelenim otocima unutar mreže staza i šetnica, te se vratio i glavni motiv Parka – centralno smještena fontana, rad kipara Ivana Rendića koja se replicirala. U Park je uvedena i plinska rasvjeta sukladno spomeničkoj vrijednosti zaštićenog parka, niska reflektorska rasvjeta za osvjetljavanje arheoloških nalaza, a postavljene su i  klupe, koševi za otpatke te info ploče.
Izvedeni  su i  arheološki radovi uz zapadni bedem između Anžuvinske palače i južne kule,  te oko strojarnice fontane.  Također, u suradnji s Muzejom Grada Zagreba izrađena je prezentacija parka (arheološki park, prezentacija prapovijesnog tla, prezentacija konstrukcije Anžuvinske Palače) prilagođena  posjetiteljima samog parka. Za uređenje Parka bio je zadužen Arhitektonski atelier Hržić d.o.o.
 
Park Grič arheološki je lokalitet od izuzetne važnosti za proučavanje naseljavanja Zagreba, zato što pruža materijalna svjedočanstva povijesnih zbivanja evidentiranih u izvorima. Arheološka istraživanja u današnjem Parku započela su 2003. na inicijativu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i provodila su se uz povremene prekide sve do 2017. Opsežna istraživanja arheologa Muzeja Grada Zagreba pokazala su da je na ovom dijelu Griča, prizidan uz zapadni gradski bedem, nekoć bio dio palače Anžuvinaca iz 14. stoljeća.
 
Također, u  Parku Grič arheolozi su tijekom istraživanja pronašli i groblje 16. stoljeća. Pronađeno je 225 grobova u kojima su neki pokojnici bili položeni u drveni lijes, a pojedini umotani u tkaninu.
 
Vrijednost investicije je nešto manje od pet milijuna kuna.
 
 
 
 

Gradske vijesti