clanak False

Predstavljanje humanitarne utrke Terry Fox Run

12.09.2017.
Humanitarna trka Terry Fox Run će se održati 24. rujna na zagrebačkome jezeru Jarun pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u hotelu Esplanade.

Humanitarnu akciju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val.

Kao i ranijih godina, trci će prethoditi humanitarna prodaja majica po simboličnoj cijeni od 50 kuna. Prodaja će se organizirati u subotu 16. rujna od 11:00 ispred kafića Charlie u Bogovićevoj ulici, a svoj su dolazak najavile i brojne osobe iz javnog života.

Pozivam sugrađane da se pridruže svim aktivnostima vezanim uz Terry Fox Run. Doista je važno da se okupimo u što većem broju i da svima onima koji se bore s ovom opakom bolešću i njihovim obiteljima pružimo podršku, da im kažemo da u toj bolesti nisu sami, naglasila je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević te je zahvalila svima koji su uključeni u organizaciju ove humanitarne akcije. Javnozdravstvene aktivnosti su u Gradu visoko na listi prioriteta. U ime gradonačelnika i Gradske uprave mogu vam garantirati da ćete uvijek imati otvorena vrata za sve aktivnosti, za svaku promociju ovako važnih poruka kakvu danas odašiljemo. Veselimo se ovogodišnjem, kao i budućim izdanjima akcija Terry Fox Run.

Drago mi je da mogu najaviti 18. Terry Fox u Hrvatskoj. Kanadski heroj koji je svima nama inspiracija ušao je u srce milijuna ljudi, a u 36 godina održavanja ove manifestacije diljem svijeta je prikupljeno preko 650 milijuna dolara za istraživanje raka. Veleposlanstvo ovu aktivnost podupire svake godine zbog Terryeve inspirativne i snažne priče.Njegov primjer pokazuje kako jedna osoba može napraviti razliku
, rekao je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, Nj. E. Daniel Maksymiuk.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. Damir Eljuga istaknuo je kako je ponosan što je Terry Fox Run sad već tradicionalna trka te da mu je osobito drago što se organiziranjem ove humanitarne akcije zaista puno doprinijelo u prevenciji i znanstvenomu istraživanju raka u Hrvatskoj.

Kako se čulo, Hrvatska je jedna od 67 zemalja u svijetu koja obilježava Terry Fox Run u sjećanje na kanadskog mladića oboljela od raka i na njegovu borbu protiv te bolesti. Kako bi se sakupila sredstva za liječenje, Terry Fox je 1980. krenuo u prvi Maraton nade s umjetnom desnom nogom, koju je izgubio zbog bolesti. Trčao je 143 dana i to  42 kilometra dnevno, ali maraton, nažalost, nije uspio završiti. Umro je u 23. godini.
U Hrvatskoj je u proteklih 17 godina održavanja, humanitarna akcija okupila više od 100 000 sudionika, a prikupljeno je više od 6,3 milijuna kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Cjelokupan iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja raka.

Organizatori podsjećaju da u središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, u nedjelju 24. rujna mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla, ali i kupnjom majice Terry Fox Run. Program na Jarunu započinje u 14 sati i trajat će do 18 sati, a početak trke zakazan je za 16 sati. 
 

Gradske vijesti - 2017.