clanak False

Svijeća i cvijeće za akademika Vlatka Pavletića

01.11.2012.

(Hina) - U povodu blagdana Svih svetih, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na Mirogoju položio cvijeće i zapalio svijeću na grob predsjednika Sabora, akademika Vlatka Pavletića.
Na pitanje novinara kako to da je izvan predviđenog protokola otišao na grob akademika Pavletića, gradonačelnik Bandić je odgovorio da "on uvijek misli svojom glavom". "Dok sam i u SDP-u bio mislio sam svojom glavom, a i sad kad nisam u SDP-u, nisam manje hrvatski socijaldemokrat", rekao je.

"Ako idemo predsjednicima koji su preminuli u novoj demokratskoj Hrvatskoj - onda je to predsjednik Franjo Tuđman, ako idemo premijerima - onda je to premijer Ivica Račan, ako idemo predsjednicima Sabora - onda su to akademik Vlatko Pavletić i moj stranački kolega do jučer, Boris Šprem. Moramo voditi računa o tome i zato sam ovdje", izjavio je za Hinu gradonačelnik Bandić.

Kasnije je u izjavi za novinare rekao kako misli da ne treba od toga raditi "veliku misu". "Ove godine prvi put smo išli na grob mom dojučerašnjem stranačkom kolegi pokojnom Borisu Špremu, predsjedniku Hrvatskog sabora, a državni je protokol zaboravio da postoji još jedan pokojni predsjednik Sabora, a to je akademik Vlatko Pavletić", kazao je Bandić.

Dodao je da je otišao odati počast akademiku Pavletiću po svojoj savjesti i misli da je dobro napravio, a nada se da će iduće godine protokol ispraviti tu grešku.

Zagrebački gradonačelnik je u povodu Svih svetih svim sugrađanima zaželio da dostojanstveno obiđu grobove svojih najmilijih, tiho onako kao što to Zagrepčani znaju. "To je dan kada se svi moramo prisjetiti svojih najmilijih i u krugu obitelji na najdostojanstveniji način razmisliti što nas čeka sutra", kazao je.

Prije dolaska na grob akademika Pavletića, gradonačelnik Bandić je zajedno s predsjednikom Gradske skupštine Davorom Bernardićem i svojom zamjenicom Jelenom Pavičić Vukičević, u sklopu državnog izaslanstva, odao počast poginulima za Domovinu i istaknutim osobama novije hrvatske povijesti. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na Mirogoju je položio zajedničke vijence predsjednika Republike, Sabora i Vlade RH, uz pridruženo izaslanstvo Oružanih snaga i Udruga branitelja, kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Grobnice narodnih heroja, kod Središnjeg križa Gradskog groblja Mirogoj te na Krematoriju kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata. Vijence je položio i svijeće zapalio i na grob nekadašnjeg premijera Ivice Račana, svog prethodnika Borisa Šprema i prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana..

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić novinarima je izjavio kako su Svi sveti uvijek dan kada se sjetimo svojih najmilijih, obitelji, rodbine, prijatelja i nastojimo ga obilježavati u dostojanstvenoj atmosferi, a tako i ove godine. Sjetimo se svih onih koji su zaslužni ne samo za razvoj Hrvatske, nego i za, ja bih rekao, to što smo i mi danas ovdje, zato što postojimo", istaknuo je Bernardić. 

 


 

GALERIJA FOTOGRAFIJA


Gradske vijesti - 2012.